Den drogliberala kampanjen Operation Overgrow som ligger bakom planteringen säger sig ha som syfte att visa på att cannabis är naturligt och ofarligt. De vill sprida svensk cannabiskultur via internet och visa att cannabisbruk kan vara något vardagligt.

– Naturen ska inte vara olaglig, speciellt inte en medicinalväxt som cannabis, skriver en anonym talesperson för kampanjen i ett mejl till Corren.

Enligt denna uppgiftslämnare finns plantorna utsatta på ett flertal platser i Linköping men man vill inte avslöja var.

Linda Engström är kommunikations- och påverkanschef på IOGT-NTO och köper inte cannabisförespråkarnas argument. Hon menar att ett narkotikabruk sällan kommer ensamt utan ofta leder vidare till andra former av narkotika.

– Bara för att någonting är naturligt så behöver det inte vara ofarligt. Cannabis är narkotikaklassat av en orsak, säger hon.

När Corren når polisen på eftermiddagen för en kommentar så har vakthavande befäl Björn Goding inte hört talas om plantorna.

– Men kan kan ju inte hålla på och plantera ut narkotika bara sådär, säger han.

Operation Overgrow är inget nytt, redan 2007 genomfördes en kampanj för att plantera cannabisplantor på offentliga platser i Linköping – bland annat vid sporthallen, Abiskorondellen och i parken vid Konsert & kongress. Vid det tillfället ryckte polisen upp plantorna omgående.