Torsdag till söndag samlas människor för att delta i tävlingar, paneler, föreläsningar, lekar och mycket annat. Här är ett axplock av händelserna:

Onsdag:

Onsdagen är egentligen inte en del av festivalen utan en smygstart. Check-in öppnar för deltagarna och sedan bjuds det på bland annat fotboll, UV-ansiktsmålning och rave.

Artikelbild

| Aktiviteter. Deltagarna har många aktiviteter att roa sig med.

Torsdag:

Under torsdagen drar festivalen igång på riktigt. Då kan deltagarna njuta av svanskull, lipsync-battle och anime musikquiz. På Närcon samlas människor med många olika intressen, och för att träffa någon som gillar exakt det du gillar arrangeras möten, speed dating och paneler. Torsdagen bjuder bland annat på speed dating inom k-pop, så att de som älskar den sydkoreanska musikgenren kan träffas. Det arrangeras även en träff, en meetup, för dem som har en passion för fidgetspinners.

– En meetup är att personer med samma intresse samlas, vi som gillar just den här serien till exempel, säger Samuel Anlér, som grundade Närcon när han var 14 år.

Under torsdagen hålls det även ett flertal diskussionspaneler, bland annat en med fokus på Star Wars. Det handlar om att möta olika karaktärer. Dessa karaktärer kan en publik sedan ställa frågor till, ge uppdrag till eller se utföra en live-föreställning. Festivalen bjuder även på workshops, exempelvis i perukvård som under torsdagen.

Artikelbild

| Cosplay. Många på Närcon cosplayar, klär ut sig.

Fredag:

För den morgonpigga börjar torsdagen redan klockan 7.00 med morgongympa. Jogging, dansstopp eller meditation kan dessa hurtbullar få uppleva. Det är kanske främst för dem som inte gick på nattens rave, som pågår till klockan 2 på natten. Sedan fortsätter dagen med hela havet stormar, filmvisning, meetups för de som gillar Disney eller digimon eller Haikyuu!! Du kan även lära dig mer om hur man syr en korsett eller om män i feminint mode.

Artikelbild

| Universitetet. Festivalen hålls på Linköpings universitet.

Fredagen bjuder även på två parader, en cosplayparad och en prideparad.

– Mellan 1 000 och 2 000 personer kommer att gå från universitetet via Gamla Linköping till Stora torget och sedan vänder vi vid S:t Larskyrkan.

På kvällen är det återigen dags för rave där deltagarna kan dansa i uv-ljus och rök till trance och hardstyle.

– Vi kallar det rave men det är ett lite missvisande, det är mer ett ungdomsdisko. Det är helt alkohol- och drogfritt, vi brukar kalla det för diskorave. Folk dansar tillsammans och har roligt, säger Samuel Anlér.

Lördag:

Under lördagen kan besökarna gå på en föreläsning om mobbning inom cosplay eller spela lite quidditch (Ett fiktivt spel från böckerna om Harry Potter, där deltagarna flyger på kvastar). Av alla meetups är det en som sticker ut, den för originalkaraktärer. Där kan alltså de som själva skapar sin karaktär, sin roll, samlas. Under lördagen arrangeras även Närcons första bröllop.

– Två personer ska ha sin vigsel i Kårallen, det ska bli kul att se hur många som kommer, säger Samuel Anlér.

Sen är det dags för helgens största evenemang, Nordiska mästerskapen i Cosplay, där vinnarna får en resa till Japan för två.

Söndag:

Under söndagen är festivalen gratis. Men då det är sista dagen är det också lite tunt med saker att göra. Där finns en brädspelsbar att hänga vid, en slutceremoni att besöka (där besökarna ska få en överraskning), och en kramcirkel där alla får en chans att kramas hejdå.