Domstol säger nej till namnet Leopard

Föräldrarna vill ge sitt barn förnamnet Leopard. Men det säger både Skatteverket och förvaltningsrätten nej till.

Förvaltningsrätten i Linköping anser inte att Leopard är ett lämpligt förnamn.

Förvaltningsrätten i Linköping anser inte att Leopard är ett lämpligt förnamn.

Foto: Liselotte Sabroe/Arkivbild

Linköpings kommun2019-11-14 18:30

I april förra året valde Skatteverket att avslå parets ansökan om att deras barn skulle förvärva förnamnet Leopard. Myndigheten ansåg att det var olämpligt som förnamn eftersom det inte har karaktären av ett namn och därmed inte följer svensk namntradition. 

Föräldrarna valde att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping. De anförde att namnet Leopard ska uttalas på samma sätt som Leonard eller Leopold och att det därmed får karaktären av ett namn snarare än ett kattdjur. Paret framhöll även att man kan likna namnet Leopard med andra namn var ursprung är däggdjur, som exempelvis Björn. Dessutom menade paret att Skatteverkets restriktiva hållning inte står i samklang med dagens samhällsutveckling. Paret tror att efterfrågan på könsneutrala namn kommer att öka och att det blir vanligare att föräldrar väljer namn utifrån natur och djur. 

Förvaltningsrätten konstaterar visserligen att den enskilde bör ha stor frihet att välja sitt namn. Lämplighetsprövningen av förnamn har dock skärpts. Domstolen noterar att Leopard stavas på samma sätt som ett afrikanskt däggdjur och enligt folkbokföringen finns det endast två personer i Sverige som bär Leopard som förnamn – dock inte som tilltalsnamn. Domstolen skriver: "Förvaltningsrätten har förståelse för att vi lever i ett föränderligt samhälle som kan komma att påverka valet av namn. Förvaltningsrätten anser dock att Leopard inte är lämpligt som förnamn." 

Överklagandet avslogs. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!