Nyligen publicerade kvällstidningen Expressen ett brev som kunde tolkas som att Gyllensvaan erkände dubbelmordet utanför Mantorp den 11 juni förra året. Kammaråklagare Helene Gestrin ansåg dock inte att det rörde sig om ett egentligt erkännande och sade:

– Jag tycker inte att det är ett erkännande. Det framgår ju inte om han anser sig vara skyldig till det som han redan berättat om eller om han anser sig vara skyldig till själva morden.

I måndags träffade dock polisens spaningsledare Gunilla Broman och biträdande spaningsledare Patrik Sjögren 24-åringen för ett samtal. Eftersom domen vunnit laga kraft rörde det sig inte om ett förhör i lagens mening. Med vid samtalet – per telefon – var även Gyllensvaans advokat, Henrik Lindblom. Samtalet varade under cirka en timmes tid.

– Den dömde erkände att det var han som utövade det dödliga våldet, säger Gunilla Broman.

Gyllensvaan uppgav under samtalet med polisen att det var han ensam som tejpade och sedan dödade makarna Lekander med kniv.

– Han berättade att han valde ut offren av en slump. Han hade ingen koppling till paret, säger Gunilla Broman.

Den dömde dubbelmördaren berättade för polisen att han hade planerat att begå någon form av brott den aktuella dagen.

– Men han hävdar att själva dödandet var en impulshandling.

Gyllensvaan uppgav i samtalet med polisen att han hamnade i Mantorp av en slump och att huset utanför Mantorp låg skyddat och att han skyndsamt kunde ta sig därifrån efter brottet.

Enligt polisens spaningsledare överensstämmer Gyllensvaans berättelse med de uppgifter som polisen fick fram under utredningstiden. Polisen fick inte fram några omständigheter som pekade på att det kunde ha varit flera personer på brottsplatsen.

De anhöriga till makarna Lekander har informerats av polisen.

– Domen har ju redan vunnit laga kraft så ur ett juridiskt perspektiv är saken klar. Men det kan vara bra för de efterlevande att få veta hur brottet gick till, säger Gunilla Broman.

Edvin Gyllensvaan dömdes i både tingsrätten och hovrätten till fängelse på livstid.

Advokat Lindblom menar att ett erkännande på sikt kan påverka hur många år Gyllensvaan behöver sitta i fängelse.

– Ett erkännande kan påverka möjligheten för honom att få ett tidsbestämt straff. Men det är inte aktuellt än på flera år, sade advokaten nyligen.