Dubbelmördaren fick permission

Dubbelmördaren Edvin Gyllensvaan har fått sin första lufthålspermission sedan han dömdes till livstids fängelse. Permissionen varade i fyra timmar.

Dubbelmördaren Edvin Gyllensvaan har fått lämna Norrtäljeanstalten för första gången.

Dubbelmördaren Edvin Gyllensvaan har fått lämna Norrtäljeanstalten för första gången.

Foto: Jessica Gow/TT/Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-08 09:45

Edvin Gyllensvaan är dömd till livstids fängelse för att ha mördat paret Lekander utanför Mantorp den 11 juni 2017. Under rättegångarna i Linköpings tingsrätt och Göta hovrätt nekade han till att ha utövat det dödliga våldet – men valde till slut att erkänna för polisen att det var han ensam som mördade paret. 

26-årige Gyllensvaan avtjänar nu sitt straff på Norrtäljeanstalten vid en avdelning för särskilt resurskrävande intagna. Enligt en utredning som Kriminalvården gjort finns det en psykiatrisk problematik som gör att personalen på anstalten måste vara observant på förändringar i Gyllensvaans beteende och sinnesstämning – detta för att kunna uppmärksamma tecken på våldsamma tankemönster.

Av handlingar från Kriminalvården framgår nu att Gyllensvaan har fått sin första så kallade lufthålspermission. Under fyra timmars tid den 23 september fick han lämna anstalten under bevakning av uniformsklädd personal.

En intagen som avtjänar ett långvarigt fängelsestraff får beviljas en särskild permission för att minska skadeverkningarna av frihetsberövandet. En sådan permission beviljas dock inte förrän minst två år av strafftiden har avtjänats och därefter högst en gång var nionde månad. 

I sitt beslut att bevilja Gyllensvaan en lufthålspermission kom Kriminalvården fram till att det inte fanns några omständigheter som pekade på att en permission skulle vara förenad med extraordinära säkerhetskrav.  

Edvin Gyllensvaan avtjänar sitt livstidsstraff på Norrtäljeanstalten.
Edvin Gyllensvaan avtjänar sitt livstidsstraff på Norrtäljeanstalten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!