När människor reser mer kommer ibland en oönskad resenär med hem i väskan, vägglusen. Antalet saneringar utförda av Anticimex har ökat med 98 procent i Östergötland mellan 2015 och 2016.

– Vi ser generellt en ökad mängd vägglussaneringar både i Sverige och i Östergötland, den främsta anledningen är att vi reser mer och bor på tillfälliga boenden, säger Christine Lundgren på Anticimex Linköping.

När man väl fått de blodsugande lössen är det inte helt enkelt att bli av med dem.

Artikelbild

| Sanering. Vägglöss är svåra att bli av med och det krävs en sanering om de tagit sig in i hemmet.

– Har man problem med vägglöss ska man kontakta saneringsföretag, man kan inte bli av med dem själv, säger Christine Lundgren.

Saneringen sker ofta med hjälp av värme eller ånga. Ett annat verktyg är hundar, som används för att upptäcka lössen.

– Det finns hundar som är tränade specifikt för att hitta vägglöss, de kan känna lukten av en enda levande vägglus.

Med hjälp av dessa hundar är träffsäkerheten 97 procent och de kan användas i förebyggande syfte, vilket en del hotell gör, eller som ett kvitto efteråt på att saneringen fungerat.

Vägglössen kryper ofta fram under natten för att suga blod av en sovande människa. Om de saknar föda kan de gå i dvala i upp till ett år. Därför är det bra om människor vistas i hemmet under saneringen.

– Om man regelbundet vistas i lägenheten så lockar man fram vägglössen. Är lägenheten tom så är vägglössen inte aktiva, säger Christine Lundgren.

2016 skedde 283 saneringar i Östergötland och i landet var siffran 15 121. Men det finns saker att göra för att undvika krypen.

– Det gäller att vara uppmärksam när man reser för att inte få med sig lössen hem. Jag brukar kolla under madrassen, svarta små prickar kan vara avföring från vägglöss.

För att slippa ett hem fullt av vägglöss kan man även undvika att plocka upp kläder ur resväskan under semestern, ställa resväskan högt och hålla den stängd, och vara försiktig med begagnade möbler.

– Framför allt stoppade möbler. Det har blivit så populärt med loppisar och det är bra att återvinna, men det är också viktigt att vara uppmärksam, säger Christine Lundgren.