– Det betyder att vi måste inleda samtal med övriga partier, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsen ordförande i Linköping.

Kristina Edlund är fortfarande fast besluten att fortsätta styra Linköping, men öppnar för att forma en bredare koalition än de gångna fyra åren.

Förra valet fick Socialdemokraterna i Linköping 32,28 procent av rösterna. På måndagsmorgonen visade räkningen att partiet nått 27,6 procent. Siffran är fortfarande preliminär, det pågår kontrollräkning och helt färdigt blir det inte förrän på onsdag.

Artikelbild

| Ali Hajar

Resultatet gör sannolikt att Socialdemokraterna i Linköping förlorar fem mandat i fullmäktige och det är därför Kristina Edlund nu måste förhandla med fler partier.

Valvakan som hölls på hotell Ekoxen gick dock i glädjens tecken. Framför allt var många väldigt nöjda med valkampanjen och det faktum att partiet ryckt upp sig från de låga opinionssiffror som rådde i våras.

Några valarbetare hyllades särskilt. En av dem, Ali Hajar, fick en särskild utmärkelse.

– ”Årets specialkampanj”, det har jag gjort, förklarade han efteråt.

Artikelbild

| Riksdagsledamoten Eva Lindh (S) på valvakan. Hon är också ordförande i

Ali Hajar arbetar som kommunal tjänsteman men har tagit ut tre veckors semester för att kunna arbeta i Socialdemokraternas valrörelse. Han berättar att han efter förra valet insåg att endast 35 procent av dem som inte är svenska medborgare kände till att de har rätt att rösta i kommun- och landstingsval. Han tog som sin uppgift att utbilda resterande 65 procent i hur systemet fungerar.

– Självklart har jag en partitillhörighet, men mitt främsta syfte var att höja valdeltagandet och att försöka få alla att förstå varför de måste rösta, säger han.

Att han gjort skäl för det beröm han fick råder inget tvivel om. Socialdemokraternas valvaka har redan börjat när han stormar in på Ekoxen några minuter efter åtta, han slutade inte arbeta förrän vallokalerna stängt.

– Vi träffade en kille i Berga, han skulle rösta men var på fel ställe så vi satte honom i bilen och körde honom till Fogdegatan där hans röstlokal fanns. Vi hann med fem minuters marginal, berättar han med andan i halsen.

Valvakan innebär också arbete för styrelsen i partiet. Strax före klockan 22 drog sig styrelsen för Linköpings Arbetarekommun Socialdemokraterna tillbaka till ett enskilt rum. De skulle försöka fatta beslut om hur arbetet de kommande veckorna ska läggas upp.

– Det är så jämnt, det är väldigt ovisst. Vi kommer nog inte fatta så många beslut under kvällen, säger Eva Lindh som är ordförande.

Möjligen kan de bestämma vem som ska utses till att föra samtal och leda förhandlingar med de andra partierna i Linköping.

Förutom att Socialdemokraterna förlorade fem mandat så tappade även koalitionspartnern Miljöpartiet två mandat. Den tredje partnern gick visserligen fram ett mandat, men totalt sett är deras majoritet försvunnen.