– Vi har gjort anmälan till socialförvaltningen om eleverna, säger Christel Horsak, skolchef med ansvar för grundskolan i Linköpings kommun.
Under hösten kunde vi rapportera att 17 elever var försvunna då undervisningen började efter sommarlovet. Inför lovet drev länsstyrelsen en informationskampanj riktad till elever och personal för att förhindra eller avslöja att barn förts utomlands mot sin vilja och riskerade att bli tvångsgifta eller utsättas för könsstympning.
Efter jullovet saknades ytterligare två elever efter resa i familjernas ursprungsländer. De återkom några dagar senare.
Av de 17 saknade eleverna från i höstas anser Linköpings kommun att åtta barn inte längre är saknade. Några är tillbaka i skolan. Några har flyttat till hemländerna med sina familjer, enligt Christel Horsak.
Har hela familjerna flyttat tillbaka, eller har familjerna låtit eleverna stanna i ursprungsländerna medan familjerna fortsatt finns i Sverige?
– Den uppgift jag fått är att familjerna har flyttat tillbaka, säger Christel Horsak.
De övriga nio eleverna betraktas fortsatt som saknade och utreds. Skolorna vet inte var barnen befinner sig och har gjort anmälningar till socialförvaltningen, enligt Christel Horsak. I vissa fall kan barns familjer finnas kvar i Sverige medan barnen lämnats hos släktingar i ursprungslandet.
Hur ser ni på det, det råder ju skolplikt i Sverige och föräldrar är skyldiga att skicka sina barn till skolan?
– Ja, barnen ska vara i skolan. Om de inte kommer försöker vi ta kontakt med föräldrarna, vi påtalar att skolplikt gäller och att eleven ska tillbaka till skolan, säger Christel Horsak.
Skolpersonal gör också hembesök för att ta reda på var eleven finns. Om efterfrågningar inte leder till att barnet kommer tillbaka eller inte ger svar på var eleven finns gör skolan en anmälan.
Ulla Salmela Trosell, avdelningschef för socialförvaltningens individ- och familjeomsorg, säger att socialförvaltningen under maj till september fått elva anmälningar som gällde misstanke om hedersrelaterade brott mot barn. Tre anmälningar ledde till beslut om omedelbara omhändertaganden för att skydda flickor och i två ärenden fanns redan beslut om tvångsvård.
– I tre av utredningarna kunde vi inte påvisa hedersproblematik, säger Ulla Salmela Trosell.
Hon understryker att socialförvaltningen reagerar omedelbart på anmälningar om hedersrelaterade problem.
– Men vi kan bara agera om vi får anmälningar, annars har vi ju inte kännedom, säger Ulla Salmela Trosell.