En enda idé under innovationsveckan

Linköping. Staden där idéer blir verklighet. Ja, om det finns några idéer alltså.

Carina Bosten står för det enda förslaget till innovationsveckan  i hela Östergötland, en digital detox i kapellet i Gamla Linköping.

Carina Bosten står för det enda förslaget till innovationsveckan i hela Östergötland, en digital detox i kapellet i Gamla Linköping.

Foto: Carina Glenning

Linköpings kommun2019-09-22 14:00

I år testar SKL (Statens kommuner och landsting) ett nytt grepp när man tillsammans med Innova utser vecka 40 till en särskild innovationsvecka. Kommuner, regioner och statliga myndigheter erbjuds i en "nationella kraftsamling" att delta med idéer, både interna och publika.

I Östergötland är dock kraftsamlingen inte så påtaglig. I själva verket hittar vi bara en enda programpunkt, en digital detox i Gamla Linköping. Från resten av tiotusentals anställda i kommuner och landsting – ingenting. 

– Veckan kom lite snabbt inpå. Det är alltid roligt när initiativ synliggörs på det här sättet, men jag är inte orolig, säger Linköpings kommuns verksamhetsutvecklare Jessica Svärdell. Vi är innovativa hela tiden, det är en ständigt pågående process alla veckor. Innovationsveckan är ett bra initiativ och om den återkommer även nästa år så kommer vi naturligtvis att lyfta den för diskussion igen. 

Desto fler idéer har anmälts till Innovationsveckan från resten av landet och mycket kommer att webbsändas.

– Webbplatsen ska ligga kvar och kan fyllas på efter hand så att alla goda idéer får spridning, säger Marianne Löfgren på Innova.

Den enda idélämnaren i Östergötland, Carina Bosten på Linköpings kommun, tänker ordna en digital detox i Gamla Linköping 3 oktober, gratis och öppen för alla.

Hur känns det att vara länets enda idéspruta?

 – Lite besviken får jag väl erkänna. Själv älskar jag innovativa grejer, så min kreativitet gick igång.

Vad är digital detox?

 – Under två timmar ska vi lägga ifrån oss våra mobiler och surfplattor, gå offline och hitta vår egen inre röst. Den som finns bortom surret i hjärnan.

– Det är frivilligt om man vill sitta, ligga eller gå omkring. Blunda eller titta. En del tycker det är jobbigt med tystnaden, som kan upplevas som hotfull och ångestladdad. Det kommer att finnas vita och svarta riskorn som man kan sätta sig och sortera för att "kyla ned systemet".

– Den psykiska ohälsan, särskilt bland unga, ökar hela tiden. Vi måste minska vår stress och inflödet av saker som distraherar oss. Hitta en djupare mening, även om det kanske låter lite flummigt.

Är det bra använda skattemedel?

– Ja, medborgarnas välmående tycker jag ligger i kommunernas och landstingens uppdrag. Vi lägger så oerhört mycket pengar på saker som inte förändrar ett dugg. Kan vi bidra till att människor mår bättre så tycker jag det är toppen.

– Vi har 70 platser och anmälan sker till mig på carina.bosten@linkoping.se.

Carina Bosten står för det enda förslaget till innovationsveckan  i hela Östergötland, en digital detox i kapellet i Gamla Linköping.
Carina Bosten står för det enda förslaget till innovationsveckan i hela Östergötland, en digital detox i kapellet i Gamla Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!