Eftersom det brukar gå tre år mellan Kjell Jansons utställningar i Linköping hinner han glömma lite hur det är att möta publiken här.

– När de väl kommer in börjar jag minnas. Det är alltid trevligt folk som är intresserade av konst och som vill prata om konst. Vissa personer kommer jag ihåg eftersom de återkommer, säger Kjell Janson.

Vi träffar honom på gallerian på Ågatan där han lägger sista handen vid sina 52 skulpturer före utställningen.

Artikelbild

| Konstnärens favorit: "Mannen i hörnet".

Har du någon favorit bland din konst här?

– Svårt att välj en. Jag gillar att jobba med människoansikten och med kroppen, vilket syns här. Kanske "Mannen i hörnet" kan bli min favorit just i dag.

Det är olika ansikten i sandgjutet glas som syns mest och bäst – det lyser bakom varje glasobjekt – men det finns även andra motiv och en hel del keramik.

Kjell Janson har varit keramiker med ett krukmakeri i Mora, i många år, när en granne köpte ett av hans päron gjorda av bruksten. Grannen gav päronet till en vän som fyllde 50 och presenten hamnade i Stockholm. Resten är, som det brukar sägas, historia. Plötsligt blev flera gallerior intresserade av Kjell Jansons frukt i bruksten och många ville ha det.

– Det var då som jag bestämde mig att satsa på konsten och på min karriär som konstnär.

Sedan dess har Kjell Janson utvecklat sitt konstnärliga utryck i olika former, bland annat i glas.

Utställningen öppnar på lördag och konstnären är på plats under dagen. Den är öppen även på söndag och pågår till och med 29 november.

Förhandsvisning anordnas på fredag kväll.