Den första vobblern tillverkade Henry Hermansson som elvaåring med en bit av ett kvastskaft och aluminium. Att den en dag skulle ingå i en konstutställning hade han inte en tanke på då. I stället handlade det om ekonomi.

Henry hade precis blivit av min sin första köpta vobbler och pengar till någon ny fick han inte av pappa.

- Jag satte den i botten och då började jag göra egna, säger Henry Hermansson.

Artikelbild

Sedan fortsatte han. Utställningen på länsmuseet består av nära 600 drag och om man även räknar in pimpelkrokar är det nästan 1 300 delar.

- Jag har ägnat väldigt mycket tid på det här, ungefär sju till åtta timmar per vobbler, säger Henry Hermansson.

Han arbetar som bildlärare på Lunnevads folkhögskola i Sjögestad och bor i Mjölby. Det var i höstas när han ställde ut sina tavlor, som museet fick nys om hans annorlunda samling.

- Det spred sig att den jäkeln har hela källaren full med vobbler, säger Henry Hermansson.

Artikelbild

Han tycker det är lite av en upprättelse att äntligen få användning för alla sina fiskedrag, efter åratal av pikar från omgivningen. Ännu har han inte sålt ett enda drag, men den dagen han går i pension är samtliga till salu, meddelar Hermansson.

Konstnärens egna favoriter är pärlemospinnare för röding och pluggvobbler för lax. Just nu håller han på att modifiera gösvobbler för att de ska bli ännu bättre och locka till sig ännu flera gösar. Henry Hermansson tror själv att han äter mera fisk än genomsnittet.

Artikelbild

- På sommaren kan jag äta stekt gös varje kväll, säger han.

Utställningen - som även innehåller målningar, loggböcker och foton - pågår till och med den 26 augusti.