– Den äldre generationen är så försiktig. Jag vill ha roligt och resa, mina barn skall inte ärva något den dagen jag dör, då har jag misslyckats, jag vill njuta av det jag ger mina barn.

För Peter Lannesand är det självklart, för som han säger:

– Livet är för kort för att ha tråkigt.

Artikelbild

| Peter Lannesand.

Ett sätt för Peter att leva livet är att spela hockey. Det gör han två gånger i veckan, torsdagar med LHC:s företagsgrupp och söndagar med ett kompisgäng. Där får han såväl glädje som energi.

– Det är fantastiskt roligt, jag måste ha idrott för att orka allt annat.

Peter driver tillsammans med kollegan Markus Danielsson Linköpingsfilialen för Fond & Finans.

– Vår inriktning är placering med låg risk. Vårt andra ben är försäkring, till exempel att planera för våra kunders pensionering.

Artikelbild

| Peter Lannesand.

Varför låg risk?

– Med hög risk kan du förlora stora summor av dina pengar och det är inget vi vill ge råd om. Bättre att kunden själv i så fall chansar med egna pengar och att vi tar hand om den långsiktiga portföljen. Så vi vill ha låg risk med ränta.

Artikelbild

| Glädje. Det är mycket glädje när Peter Lannesand sportar, här med hockeykompisen David Einar.

Om det kommer in en kund i 55-60-årsåldern, med barnen utflugna och huset sålt, och vill investera en halv miljon kronor som trygghet till pensioneringen. Vilka råd ger du?

– Jag skulle titta på ett långsiktigt sparande. Såna kunder vill ju inte förlora sina pengar. Jag kan därför aldrig rekommendera dem att gå in i en högriskfond eller en blandfond. Sätter du in en miljon och det går ner 15 procent på ett år så går det ner 150 000. Då har du långt upp för att hämta igen det. Men sparar du löpande kan du tänka annorlunda, då köper du billigt och dyrt under resans gång, så om det då går ner 15 procent på ett år så kanske din portfölj totalt bara minskar med 5 procent.

Artikelbild

| Peter Lannesand.

– Därför skulle jag råda till så låg risk som möjligt och försöka hitta en ränta på det, runt 3-5,5 procent.

Är den vanligaste kunden nöjd med 3-5 procent avkastning?

Artikelbild

| Peter Lannesand.

– Ja, men självklart tittar vi först på vilken riskprofil kunden är. Med högrisken är du väldigt ofta en förlorare om du inte är väldigt insatt själv och snabb att ta dig ut. Många som kommer till mig tror de sitter med lågrisk, men så sitter de med aktiefonder, och då är det ju medel- till högrisk. De flesta fungerar så att när deras aktiefond gått upp med 15 procent så är de inte nöjda, de tar inte hem vinsten, du tror att du ska få lite till. Och så sjunker det.

Så om man siktar på 15 procents avkastning så gäller det att hämta hem vinsten i tid?

Artikelbild

| Peter Lannesand.

– Ja och då måste du gambla med pengarna. Du måste ha i ditt sinne att du kan förlora pengarna. Är du 55-60 år och har en bra portfölj med dina pensioner, kanske också en bra peng på banken, så har du inte så många år på dig om du får en förlust. Är du 25 däremot så kan du ha 2-3 nedgångar, för du har tid att hämta igen det.

– Vad många inte tänker på är, om du har 3-5 procent i snitt per år så är det ju ränta på ränta år efter år. Då har du ganska mycket pengar.

Artikelbild

| Peter Lannesand.

Är människor i allmänhet placeringsmedvetna eller sitter många med mycket pengar på nollräntebankkonton?

– Det är många, många miljarder kronor i Sverige som sitter på banken till noll procents ränta. Som inte gör nånting. Det är fel tycker jag. Något sparande ska man ha.

Artikelbild

| Peter Lannesand.

– Det är också viktigt att när du har sparat dina pengar i 5-10 år så ska du inte ha kvar dem i samma. Det är det många som har. De sparar i exakt samma fond hela tiden. Men då när du har byggt upp ett kapital gäller det att ta det kapitalet och sätta det i ett annat, försiktigare sparande.

Hur bör man tänka vid pensioneringen?

Artikelbild

| Peter Lannesand.

– Många egna företagare jobbar för länge idag. Jag tycker, är man 61 år så ska man gå ner och jobba 80-90 procent. Vid 63 kan man gott vara nere på 50 procent. När man sen går i pension blir det då inte ett så abrupt slut. Jag har sett många jobba järnet in i kaklet fram till pensionsdagen. Entreprenörer som jobbat intensivt i 30 år eller mer och sätter sig ner, utan någon sysselsättning, de har inte långt kvar. Kroppen klarar inte det. Du måste trappa ner.

– Jag rekommenderar egna företagare att plocka ut sin allmänna pension vid 61. Då kan de spara lite i företaget i stället, och inte plocka ut det i lön för att de har ett bidrag från staten, och använda det sen, till aktieutdelning till exempel.

Artikelbild

| Peter Lannesand.

– Löntagare ska ta ut sin allmänna pension när de går i pension. Tar de ut den tidigare läggs den på toppen av inkomsten och då får du skatta bort mycket av pensionen.

Njuter du själv av livet?

Artikelbild

| Peter Lannesand.

– Ja, det tycker jag. Vi har sålt huset och flyttat till lägenhet i stan. Det är det bästa råd jag kan ge till jämnåriga, sälj och flytta till lägenhet. Det är en sån lyx att gå ner på stan, strosa på torget, käka söndagsmiddag på nån restaurang. Det är de njutningarna man har i livet. Får du till exempel 2,5 miljoner för huset så kan du placera det och betala den nya hyran med avkastningen. Då bor du ”gratis”.

Du driver också vinkällaren Cavarosa och håller många event kring vin, vad brinner du mest för, att ge råd om ekonomi eller vin?

Artikelbild

| Peter Lannesand.

– Det är en grymt bra kombo, men det gemensamma för allt jag gör är människor. Det är det jag brinner för. Vin är mer världens bästa hobby, kryddan i mitt liv.