"Få som kan mäta sig med arbetet vi gör"

Alliansen menar att de jobbar hårt med klimatfrågan i Linköping och att kritiken från Miljöpartiet därför inte är befogad.

"Det är få kommuner som kan mäta sig med arbetet vi gör", säger Muharrem Demirok (C).

"Det är få kommuner som kan mäta sig med arbetet vi gör", säger Muharrem Demirok (C).

Foto: Per Olsson

Linköpings kommun2019-09-27 12:29

Muharrem Demirok (C), kommunalråd och ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Linköping, menar att de arbetar med klimatfrågan.

– Vi har lanserat det vi kallar för klimatmiljarderna. Det innebär att vi satsar drygt tre miljarder kronor på klimatförbättrande åtgärder. Jag hoppas att även Miljöpartiet står bakom det.

Han hänvisar till den förrförra mandatperioden när Alliansen beslutade att Linköping skulle vara koldioxidneutralt år 2025.

– Det var redan då ett av de tuffaste kommunmålen i världen. Det är få kommuner som kan mäta sig med det arbete vi gör.

Förslaget gällande klimatnödläge i Linköping, som Miljöpartiet kommit med, är inte befogad på alla plan från Alliansens sida.

– Det som är problematiskt med förslaget är om man ska utlösa något slags klimatnödläge. Ett nödläge innebär att man går in i verklig krisledning och att allt annat arbete läggs åt sidan. 

Enligt Demirok har Alliansen satsat på hållbara transportmedel i Linköping. 

– Vi håller just nu på att bygga ett expresscykelstråk från Skäggetorp in till stan. Vi har planer på att bygga fler sådana. Det satsas även mer pengar på cyklar jämfört med förra mandatperioden. Vi kommer dessutom att satsa på alla trafikslag där cykeln är en av de viktigaste åtgärderna.

Alliansen vill dock inte genomföra mer vegetarisk kost i skola och förskolor.

– Det är inget som vi går in och försöker detaljstyra. De som föredrar att äta kött ska få göra det. När det blir större krav på vegetarisk kost från eleverna så serveras det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!