Får inte bo med självmordsbenägne sonen

Efter att ha bott i lägenheten sedan 2014 fick plötsligt hyresgästen besked från Stångåstaden att han ska sägas upp. Skälet är att han tidvis bor tillsammans med sin son. Han anklagas för att hyra ut i andra hand.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2018-05-02 05:00

Beskedet kom som en kalldusch för mannen. Det finns inga klagomål i övrigt på honom som hyresgäst och han har prickfritt betalat in hyran i tid under alla fyra åren. Ändå ska han ut. Stångåstaden påstår att han olovligen har hyrt ut lägenheten till någon annan. Vilket inte är fallet.

– Jag har försökt hjälpa min son. Han är förvisso vuxen, lite drygt 30 år, och klarar sig själv, men han är psykiskt skör och självmordsbenägen. Han har flera gånger försökt ta sitt liv. Jag är den ende som kan få honom på andra tankar, säger mannen.

Det blev ohållbart för mannen och hans fru att ha sonen boende hemma hos dem, vilket heller inte var något som rekommenderades från hans läkare. De beslöt därför att hyra en lägenhet där pappan, tidvis och vid behov, kunde bo med sin son. Däremot skrev han sig aldrig på adressen. Något som är gjort nu.

– Jag tänkte aldrig så, jag ville bara hjälpa min son. Eftersom han inte har vare sig inkomst eller jobb, vet jag att han aldrig hade fått hyra en lägenhet, säger pappan.

Men hade inte socialförvaltningen varit tvingade att hjälpa honom?

– Jo, säkert. Men vi ville inte han skulle ligga samhället till last och därför försörjer vi honom.

I dag är sonen inskriven hos Arbetsförmedlingen och har förhoppningar om att så småningom få ett jobb. Men dessvärre ser det då i stället ut som att han snart står utan bostad.

Hyresgästen har vänt sig till en jurist som tillfälligt, via Hyresnämnden, stoppat ärendet.

– Nu ska Stångåstaden komma in med sina synpunkter senast 4 maj, berättar han.

Juristen Almina Imamovic på Juristhuset är mycket kritiskt till hur Stångåstaden har hanterat ärendet. Ingen har personligen kontaktat hyresgästen för att höra sig för hur han ser på saken. Man har bara fört fram det felaktiga argumentet att mannen har hyrt ut i andra hand.

Efter det första beskedet från Stångåstaden i januari skickade mannens juridiska ombud ett yttrande till bolaget. Ombudet fick inget svar och skickade ytterligare ett. Så småningom fick hon ett besked att komma in med ett yttrande. När hon visade att hon redan skickat flera yttranden kom så småningom ett kort brev – daterat 19 mars – till juristen där Stångåstaden vidhåller att de står kvar vid sin uppsägning.

Det här dokumentet har undertecknats av Utredningsgruppen. Alltså ingen personlig kontakt.

Mannen har själv försökt att nå ansvariga personer på telefon och alltid mötts av samma besked; det står på vår hemsida, eller; du kan mejla oss den på här adressen.

En mejladress som för övrigt är felstavad. Använder man den kommer man ingenstans.

– Inte klokt att en sådan här, för mig, viktig sak inte går att prata med en människa om, säger han.

I flera inlagor till Stångåstaden bestrider juristen att mannen har hyrt ut i andra hand. För det första, skriver hon, finns det inga juridiska hinder för att hyra flera hyresrätter. Hon räknar också upp argumentet "goda skäl" – som enligt hyreslagen finns för att ha rätt att bo kvar i en lägenhet. Hon hänvisar också till domar där hyresgästen – med argumentet "goda skäl" – fått rätt i domstol mot ett bostadsbolag.

Hon pekar också på det faktum att en person kan ha dubbel bosättning och skriver: "var man vid dubbel bosättning ska vara folkbokförd beror på boendesituationen....sådana omständigheter kan till exempel vara var din arbetsplats/studier finns eller om du bor med din familj i någon av lägenheterna."

För en kort tid sedan fick mannen och hans juridiska ombud till ett möte med Stångåstaden. Det första och hittills enda.

– Jag förklarade vår situation, försökte vara konstruktiv och har också föreslagit att jag ska kontakta socialförvaltningen så att de kan överta kontraktet. Ett annat alternativ är att bara min son står på kontraktet men jag står som garant för hyran, säger mannen.

Men Stångåstaden säger blankt nej till alla förslagen. Mannen själv är besviken och ledsen.

– Jag såg ju Stångåstaden som mitt bostadsbolag också. Jag är ju Linköpingsbo och det är ett allmännyttigt företag, säger han.

Lite krasst konstaterar han att i Linköping måste man vara rik för att kunna hjälpa sina barn. Hade han haft möjlighet att köpa en lägenhet hade det varit lugnt. Men att hyra en lägenhet tillsammans med sitt barn, det går inte. Åtminstone inte om bostadsvärden är ett kommunalt bolag.

Nu inväntar han och hans ombud Stångåstadens yttrande. Men han är beredd att kämpa och dra ärendet ännu längre om det behövs.

Redaktionen har varit i kontakt med Maria Erkers, TF förvaltningschef på Stångåstaden. Hon vill, trots att det finns en fullmakt där hyresgästen ger oss rätt att ta del i ärendet, inte svara på någon fråga.

– Vi uttalar oss aldrig om våra hyresgäster, säger hon.

Läs mer: Stångåstaden går på grannarnas tips

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!