De fem småpartierna har lång uppförsbacke om de ska samla ihop tillräckligt många röster för att få vara med i fullmäktige. Störst av dem är Feministiskt initiativ, förra valet fick 1 436 röster i kommunvalet men de skulle behöva minst det dubbla.

Inför årets val har vallagen ändrats. Kommuner som består av fler än en valkrets – som Linköping – har en spärr där partierna måste komma över 3 procents väljarstöd. Små kommuner med endast en valkrets har en spärr på 2 procent.

I praktiken innebär det att ett parti i Linköping måste samla cirka 3 000 röster.

Artikelbild

| Madelene Ahlquist kandiderar för Feministiskt initiativ till kommunfullmäktige i Linköping

Feministiskt initiativ bildades våren 2005. Madelene Ahlquist står överst på valsedeln till Linköpings kommun och hon sammanfattar partiets vilja så här:

– Vi tar ett helhetsgrepp där vi alltid sätter jämställdhet, jämlikhet och antidiskriminering högst. Vi är den starkaste kraften mot de nationalistiska strömningarna. Vi kompromissar aldrig med de mänskliga rättigheterna.

I Linköping vill de till exempel göra ett försök med sex timmars arbetsdag för kommunanställda – ett test på någon mindre enhet för att se om det fungerar.

– Det skulle kunna vara inom barnomsorgen eller äldreomsorgen, alltså tunga kvinnodominerade yrken. Vi vill se hur det skulle funka, om fler kan komma i arbete och om man kan hålla nere sjuktalen, säger Madelene Ahlquist.

Artikelbild

| Magnus Holmgren, Piratpartiet i Linköping.

Näst störst av de små i Linköping är Piratpartiet med 1 122 röster i förra valet. Det bildades 2006 som en reaktion mot det som ansågs vara begränsningar och övervakning av internet. När de var som störst hade de representation i EU-parlamentet, men de åkte ut 2014. Partiet ställer upp med sex namn i Linköping i höst. Magnus Holmgren är en av dem.

– I grund och botten handlar det om integritetsfrågor. Våra slagord är "omtanke istället för misstanke", man ska utgå från att folk i allmänhet vill väl och man ska inte övervaka allt, säger han.

Artikelbild

| Magnus Irestig, Djurens parti i Linköping.

Något lokalt partiprogram för just Linköping finns inte, men Magnus Holmgren talar engagerat om cykelvägar.

Varför behövs det ett eget parti, varför blir ni inte medlemmar i ett existerande parti och driver era frågor där?

Artikelbild

| Stefan Stjernelund, Medborgerlig samling i Linköping.

– Det är inget annat parti som tar frågor om personlig integritet på allvar, visserligen var Miljöpartiet ett tag engagerade och var lite inne på vår linje, men det är svårt att hitta något som passar även i övriga frågor.

Därefter blir det ett hopp i storlek till Djurens parti som fick 101 röster i valet till Linköpings kommunfullmäktige i förra valet. Partiet startades i början av 2014 och en av grundarna, Magnus Irestig, bor i Linköping.

Artikelbild

| Roland Asph, Trygghetspartiet i Linköping.

– Vårt fokus är djurfrågor och kanske också i viss mån miljöfrågor. Klimatfrågorna hänger till ganska stor del ihop med djurindustrin, säger han.

Varför ett eget parti, varför inte gå med i ett befintligt parti och försöka påverka istället?

– Många av oss har tidigare varit medlemmar i andra partier men funnit att intressent för våra frågor har varit ganska litet, säger Magnus Irestig.

I lokala frågor delar de en del idéer med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men på en punkt är de unika.

– Vi vill övergå helt till växtbaserad mat, vår vision är ett samhälle som inte alls utnyttjar djur.

Utöver dessa tre partier finns också Medborgerlig samling och Trygghetspartiet som är nya inför detta val.

Medborgerlig samling föddes som en reaktion mot Decemberöverenskommelsen. De har en lokalavdelning i Linköping och överst på valsedeln till kommunfullmäktige står Stefan Stjernelund.

– Vi kallar oss liberalkonservativa, det innebär att vi är liberala när det gäller individen och konservativa när det gäller samhälle och kultur.

Vilken är er viktigaste lokala fråga?

– Vårt fokus är riksdagsvalet så vi har inte tagit fram nån budget eller så för Linköping, men självklart har vi åsikter. Linköping har under lång tid haft en hyfsat bra ekonomi och det är relativt låg kommunskattesats, men det här har ju öppnat för slöseri. Dagens majoritet är lite för slösaktiga. Om vi kollar på de närmaste åren så kommer kostnader för migrationsvågen att rulla över på kommunerna.

Era frågor finns ju i redan existerande partier, vad är det som gör att ni behövs?

– Jag tycker inte att de partier som finns har exekverat. Vår hjärtefråga är rättssamhälle och kriminalitet och både alliansen och vänstern har haft flera år var på sig. De existerande partierna är för försiktiga.

Det allra färskaste av småpartierna är Trygghetspartiet som startade i år. Deras representant i Linköping heter Roland Asph och eftersom partiet är nytt har han snabbt fått flera förtroendeposter. Han är både ordförande för partiet i Linköping och han har en plats i styrelsen för Trygghetspartiet i Sverige.

Hur Linköping skulle se ut om Trygghetspartiet fick makten är dock lite oklart. De har ingen budget, har inte räknat på hur mycket pengar som rullar in i form av skatteintäkter eller vilka utgifter som finns. Deras valmanifest kan liknas vid en önskelista.

– Vi vill satsa på barn- och ungdom och äldre och sjuka och alla som har det svårt i samhället. Vi jobbar för en bra kollektivtrafik som ska vara gratis och även färdtjänsten ska vara gratis. Och det går ihop med vårt miljöarbete, det ska bli färre bilar inne i stan, det är ju trafikkaos nu.

Du delar material som kommer från Sverigedemokraterna på Facebook, betyder det att ni står varandra nära politiskt?

– Nej, vi har lite från alla partier. Vi anser inte att vi står på någon sida, vi håller en mittlinje och kör lite slalom mellan höger och vänster. Invandringen vill vi ju ha strypt men det är ju många partier som vill, inte bara SD, säger Roland Asph.