Saab har under lång tid försökt att sälja Gripen till det sydostasiatiska landet Filippinerna. År 2016 tillkännagav Saab att företaget skulle öppna ett kontor i huvudstaden Manilla. Det filippinska flygvapnet hade då planer på att köpa tolv moderna stridsflygplan fram till 2028.

– Saab kan uppfylla det filippinska flygvapnets krav om ett prisvärt stridsflygplan. Vi tycker att vi är en stark utmanare, sade Carl-Erik Leek, Saabs landschef i Filippinerna, till IHS Jane´s.

På måndagen uppgav Philippine News Agency (PNA) att Filippinernas försvarsminister, Delfin Lorenzana, nu förordar ett köp av Gripen. Enligt PNA uppgav försvarsministern att det svenska stridsflygplanet är både billigare i inköp och billigare i drift än den främsta konkurrenten, Lockheed Martins F-16.

Artikelbild

| Filippinernas försvarsminister förordar ett köp av Jas 39 Gripen.

Filippinerna har av tradition haft starka band till USA, men under senare år har relationerna försämrats. Filippinernas president, Rodrigo Duterte, har bland annat gjort sig känd för sina hårdföra metoder mot misstänkta narkotikabrottslingar. Relationerna blev inte bättre när Duterte förolämpade den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama genom att bland annat kalla denne för "horunge".

Filippinerna saknar i dag moderna stridsflygplan sedan landet pensionerat det föråldrade stridsflygplanet F-5.

Thailand är för närvarande det enda asiatiska land som köpt Gripen. Saab försöker dock även att sälja planet även till Malaysia och Indonesien. Saab har även stora förhoppningar om att sälja den nya versionen av Gripen till Indien.