LÄS MER: Striden – så dyr kan tv-serien bli för Linköpingsborna.

Kommunen har planer på att stötta filminspelningen av Mons Kallentofts deckare med 3,7 miljoner kronor och låna ut 20 lägenheter till filmteamet. Det har fått många att gå i taket.

Några exempel: "Är det ett försenat aprilskämt?". "Detta är INTE en kommunal angelägenhet". "Jag bor i Stångåstaden och tänker inte vara med och sponsra detta. Våra hyror ska inte gå till kommersiella produktionsbolag."

Artikelbild

Produktionsbolaget Unlimited stories planerar att spela in en tv-serie i Linköping som bygger på Mons Kallentofts deckare.

Majoriteten av debattörerna är negativa, men det finns undantag. "Ja, det skulle lyfta Linköping som stad." "Strålande idé!! Fantastisk marknadsföring till ett rimligt pris."

Magnus Lidén, fastighetsägare i staden, är en av dem som är positiva:

"Linköping kommer få mångdubbelt tillbaka i form av turism med mera. Jag kommer hjälpa till med boenden, såklart."

Flera politiker har också gett sig in i debatten. Muharrem Demirok (C) till exempel: "Vet ni vad jag tycker om detta? Det stinker."

Demirok fortsätter:

"Jag tycker idén om film är jättebra. Jag kommer vara en grym ambassadör för filmerna. Men om de står och faller med de kommunala skattekronorna så är jag tveksam."

Paul Lindvall (M) är också kritisk: "Vi moderater i Linköping kommer att rösta nej till all kommunal medfinansiering av filmproduktion. Det är helt enkelt inte en kommunal uppgift!"

Eva Joelsson (S) tycker tvärtom: "Verkar som valrörelsen har dragit igång och att M tagit som sin uppgift att skjuta sönder goda idéer som kan ge fart åt marknadsföring och turism. Tråkigt. Det fanns en tid när vi höll sams över partierna om idéer som var bra för Linköping.

Joelsson påpekar att kommunen har som mål att dubblera turismen på tio år.

"I den satsningen deltar såväl kommunen som näringslivet. Så blir det pengar tillbaka till Linköping, när turister bor och handlar hos oss. Och flera jobb."