Unlimited stories har just blivit av med några miljoner. Av den totala filmbudgeten på cirka 90 miljoner kronor hade de hoppats på 3,7 miljoner kronor från de kommunägda bolagen i Linköping. Bolagen skulle skänka varor och tjänster till Unlimited stories.

Nu har förvaltningsrätten slagit fast att ett sådant stöd är olagligt.

– Att göra en sån här film kostar en himla massa pengar och det är ett pussel att få ihop finansieringen. Nu får vi titta på hur det här påverkar, nu fattas det ju liksom en pusselbit, säger Poa Strömberg, vd och delägare i Unlimited stories.

Egentligen fattas det två pusselbitar eftersom näringslivet i Linköping också lovat att bidra med 3,7 miljoner kronor – men bara under förutsättning att kommunen ställer upp.

Att filmbolaget intresserade sig för Linköping beror enbart på att Kallentofts böcker utspelar sig här. Om det inte vore för det skulle filmen spelas in i Trollhättan eller i någon annan stad där film är en näringsgren.

– En av nackdelarna med Linköping är att det inte finns någon filminfrastruktur och det finns på andra ställen i Sverige. Det är där skillnaden ligger och det är därför det kostar lite mer att vara i Linköping, säger han.

Poa Strömberg påminner också om att det inte är Unlimited stories som föreslagit att de kommunala bolagen skulle ge dem stöd. Upplägget att låta kommunstyrelsen fatta beslut om att bolagen skulle ge dessa bidrag är en konstruktion som Linköpings kommun själva hittade på.

– Normalt tillför kommunerna pengar till fonder som håller på med filmstöd, det är inte vi som kommit på hur saker och ting ska göras. Vi har haft en öppen dialog med kommunen och trott att det där beslutet skulle vara giltigt, säger Poa Strömberg.

När tror du att ni kan ge ett svar på hur det blir med filmen?

– Innan jag läste er artikel om förvaltningsrättens beslut så trodde jag att vi skulle ha allt klart i oktober, men hur det här påverkar kan jag inte svara på i dag. Det hänger ju också på om kommunen väljer att överklaga.