I januari i år lämnade Saab, med stöd av den svenska staten, ett erbjudande till Finland om att sälja 64 Gripenplan av den senaste modellen. Grannlandet erbjuds att köpa 52 ensitsiga Gripen E och 12 dubbelsitsiga Gripen F. Saab har gjort klart att en del av tillverkningen kan komma att ske i Finland.

Nu meddelar Saab att Finland även erbjuds att köpa två exemplar av det nya spaningsflygplanet Global Eye.

– Vi erbjuder en komplett luftförsvarslösning som svarar upp på det finska HX-programmets behov. Kombinationen av Global Eye, världens mest avancerade AEW&C-lösning, och Gripen E/F skulle stärka den finska försvarsmaktens operativa förmåga, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance, i en kommentar.

Artikelbild

| Ännu så länge har endast Förenade Arabemiraten beställt Global Eye.

Finland tittar i sin pågående upphandling på stridsflygplan från fyra länder: Sverige (Gripen E), Storbritannien (Eurofighter), Frankrike (Rafale) och USA (F-35 och F-18). Ett beslut i frågan väntas under 2021. Nyhetsbyrån Reuters har tidigare uppskattat att en finländsk beställning av stridsflygplan är värd upp till 100 miljarder svenska kronor.

Global Eye premiärflög i mars förra året i Linköping. Det som främst skiljer Global Eye från Saabs tidigare spaningsflygplan är förmågan att samtidigt följa föremål i luften, på marken och till sjöss.

Förenade Arabemiraten har hittills beställt tre exemplar till en kostnad av 12,8 miljarder kronor.

Den nya Gripen-versionen har hittills beställts av Sverige och Brasilien.