Läs mer: "Helt otroligt att ingen blev allvarligt skadad"

Hela natten har polis och vaktbolag bevakat avspärrningarna som omringar en stor del av kvarteret och även fastigheter på andra sidan Hamngatan. Dagen efter den stora explosionen kommer hyresgäster gående för att se om de kan komma in i de av de evakuerade husen som är minst drabbade.

Fredagens siffra på antal evakuerade lägenheter ökade något eftersom Stångåstaden beslutade att även de boende i Ådalagatan 6 måste flytta ut. De flesta fixade eget ersättningsboende hos släkt och vänner. Personer från 15 hushåll tillbringade natten på hotell Ekoxen.

Artikelbild

| På söndagen meddelade Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist att de hittat evakueringsbostäder för att ersätta de 69 lägenheterna.

Läs mer: Synen efter larmet: En krigszon

Carl-Fredrik Ideström är en av dem. Han kommer till sitt hus vid niotiden på lördagsförmiddagen och tas emot av personal från Stångåstaden som hjälper honom och andra boende förbi avspärrningarna.

– Jag var inte hemma när explosionen skedde utan fick reda på det på jobbet. Jag åkte direkt hit och kunde se att min lägenhet klarat sig bra. Men grannarnas bostäder har trasiga rutor, berättar han.

Han hoppas kunna flytta in på lördagen. Men enligt Stångstadens vd Fredrik Törnqvist är det högst osäkert.

Artikelbild

| Carl-Fredrik Ideström var på jobbet när det smällde. Hans lägenhet har klarat sig rätt bra.

– Inom de närmaste dagarna hoppas vi att de boende på Ådalagatan 4 och 6 ska kunna återvända, säger han.

Läs mer:Jonas bilder – inifrån lägenheten

Artikelbild

| Hela natten har polis och vaktbolag kontrolerat avspärrningarna runt platsen för explosionen.

När det gäller de värst drabbade husen, Ådalagatan 1 och 3 handlar det om betydligt längre tid. Hur lång kan Fredrik Törnqvist inte uppskatta. Även 20 lägenheter i Ådalagatan 2 på andra sidan gatan har skadats svårt. Det måste göras tekniska besiktningar för att se i hur stor omfattning husen är skadade.

– Vi kommer att försöka ordna ersättningslägenheter. Många av lägenheterna är små och det kommer troligen handla om studentbostäder som blir ersättningen, säger han.

Artikelbild

| Stångåstadens personal diskuterar inför dagens arbete med att hjälpa bolagets kunder.

Läs mer:Gängkriminell kan ha varit målet

Han berättar att Stångåstaden på fredagen hade 55 personer igång och hjälpte drabbade hyresgäster tillrätta. Även på lördagen var många anställda där och hjälpte till.

Artikelbild

| Fredrik Kjellberg och Oskar Andersson tar en paus i arbetet med att sätta skivor för trasiga fönster.

– Vi fortsätter med det vi påbörjade i går att hjälpa våra kunder. Vi har jobbar också med de tekniska frågorna. Sedan har vi haft mycket att göra med att informera, både boende och media.

En del boende är bortresta med de allra flesta har Stångåstaden fått tag på och kunnat informera.

Artikelbild

| Fönstren på höghuset Linnégatan 7 skadades också.

Titta på: ÖM:s ansvariga utgivare: Så resonerar vi kring publiceringar efter explosionen

På Linnégatans trottoar sitter Fredrik Kjellberg och Oskar Andersson och tar paus från arbetet med att sätta plywoodskivor för fönstren på höghuset på Hamngatan. Med en skylift når de även de översta våningarna. Alla fönster mot Hamngatan är krossade.

Artikelbild

| Stort medieuppbåd dagen efter explosionen på Ådalagatan.

Deras arbetsledare Linus Bornemo på Wilzéns Bygg ansluter.

– Det är en första tillfällig åtgärd att sätta skivor. Sedan kommer arbetet med att byta ut eller laga fönstren, berättar Linus Bornemo.