Med inspiration från de olympiska spelen i Stockholm anlades Folkungavallen 1919. Arenan har sett storhetstider, som 1970-talet då både Saab och Derby spelade varsin säsong i allsvenskan. Publikrekordet är från 17 maj 1973 då 17 944 personer kom för att se Saab möta Åtvidabergs FF.

Men nu har strålkastarna lyst på fotbollsspelare och friidrottare för sista gången. De 30 meter höga belysningsstolparna plockas ner, kapas i bitar och forslas bort.

– Man blir lite nostalgisk. Här var jag med pappa när Derby spelade i allsvenskan, berättar Christer Norman på HSM som sköter nedmonteringen.

Artikelbild

| Slutlyst. Claes Frödin är en av arbetarna på HSM som monterar ner belysningsstolparna på Folkungavallen.

Den klassiska muren runt Folkungavallen ska också bort. Här ska byggas cirka 500 bostäder och en simhall, och i detaljplanerna finns inte muren med.

Några sektioner av muren har redan rivits.

– Den var i dåligt skick. På sina ställen är det nästan konstigt att den står upp, säger Fredrik Vingstedt på Åhlin & Ekeroth.

Byggfirman håller på att anlägga en stor parkeringsplats på Folkungavallens grusfotbollsplan. Parkeringen är tänkt som en tillfällig ersättning från augusti när Eddan ska bebyggas, samtidigt som p-huset Akilles byggs om och under en tid har begränsat med platser.

Artikelbild

| Rivning. Delar av Folkungavallens klassiska mur har rivits för att ge insyn till den nybyggda parkeringsplatsen.

– Muren revs för att ge insyn till p-platsen så att inte tjuvar kan jobba ostört, berättar Vingstedt.

Någon gång i höst måste Folkungavallens stora läktare bort. Där ska Linköpings nya simhall byggas. År 2021 är det dags för det första doppet och året därefter ska de första bostäderna på Folkungavallen stå klara, om planerna håller.