De kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien förmår inte bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt, skriver de svenska forskarna i ett upprop.

– Ett enkelt beslut att skriva under, säger Charlotte Lundgren, lektor i svenska vid Linköpings universitet.

– Svenska Akademien bedriver en alldeles för viktig verksamhet för att den ska få skötas av uppblåsta tölpar som Horace Engdahl, även om de är klädda i frack.

Artikelbild

| Efter #metooskandalen var det svårt att acceptera vänskapskorruptionen, säger Simon Wessbo.

Institutionen är viktig för såväl henne som för hennes studenter.

– Arbetet där måste fungera på ett bra sätt. Det har varit skakigt med den saken ända sedan i höstas när kulturprofilens sexuella övergrepp blev kända.

På senaste tiden har situationen eskalerat, menar Charlotte Lundgren.

– Engdahls spya i Expressen var ett lågvattenmärke som fick mig att känna att nu är det nog. Jag hade tänkt att Svenska Akademien var den institution som skulle mota vulgariteten i grind. Så nu säger jag nej. Nu krävs räfst och rättarting.

Artikelbild

| ”En alldeles för viktigt verksamhet för att den ska få skötas av uppblåsta tölpar som Horace Engdahl, även om de är klädda i frack”.

Simon Wessbo är doktorand i pedagogiskt arbete vid Linköpings universitet och har också skrivit under uppropet.

– Man kan tycka att det finns många frågor i världen som är viktigare, men inom mitt fält är detta en symbolfråga.

Artikelbild

– Många språkforskare och litteraturvetare är beroende av det arbete som Akademien bedriver, det erkännande som den kan ge och dessutom av de stipendier som delas ut. Då är det viktigt att institutionen sköts på ett värdigt sätt, och det är inte vad vi har sett på senaste tiden.

Det var #metooskandalen som fick bägaren att rinna över, säger han.

– Man har alltså sett mellan fingrarna med sexuella övergrepp. Efter detta blev det svårt att acceptera vänskapskorruptionen – som egentligen var ganska väl känd inom fältet.

Redan tidigare har över 200 svenska författare gått samman i en protest mot Akademien. Nu får de alltså sällskap av forskare och akademiker.

"Svenska Akademien är betydligt mer än Nobelpriset i litteratur. Genom sitt ordboksarbete, klassikerutgivningen, finansieringen av den digitala Litteraturbanken och stödet till flera läsfrämjande projekt utgör institutionen en central del av den litterära och språkliga infrastrukturen i Sverige", skriver forskarna.

I mer än 20 år har dessa ledamöter struntat i anklagelserna om sexuella övergrepp, konstaterar undertecknarna som kräver att reformarbetet som initierades under Sara Danius tid återupptas.