Sent på måndagseftermiddagen konstaterades det första fallet av det nya coronaviruset, covid-19, i Östergötland.

Då kom provsvaren angående en person bosatt i de östra länsdelarna.

– Av hänsyn till personen och dennes familj vill vi inte uppge varken bostadsort, kön eller ålder. Inte heller vilket sjukhus det rör sig om. Men det handlar om en person i arbetsför ålder, berättade smittskyddsläkare Britt Åkerlind vid måndagskvällens presskonferens i Linköping.

Artikelbild

| Under måndagen konsteterades det första coronafallet i Östergötland. En presskonferens kommer att hållas i Linköping.

 

Enligt Åkerlind har den nu konstaterat coronasmittade östgöten känt sig krasslig efter ett besök i en av de hårdast drabbade regionerna i norra Italien.

– Den här personen har agerat föredömligt och i stor utsträckning undvikit kontakt med andra människor, säger Britt Åkerlind.

Den smittade östgöten tog själv kontakt med sjukvården, uppfyllde kriterierna för att bli testad och under måndagen visade alltså provsvaren att det rör sig om corona.

Artikelbild

| Vårddirektören Jessica Frisk och smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

 

Den smittade personen vistas i hemmet, inte på sjukhus.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och den här personen har bara uppvisat lindriga sjukdomssymtom, såsom vissa luftvägssymtom och feber, säger Britt Åkerlind, som inte är förvånad över att Östergötland nu fått sitt första coronafall.

– Vid lunchtid i dag var det 248 coronafall i Sverige och att vi som en stor region också skulle bli drabbad var bara en tidsfråga. Och nu är det första fallet här, säger Britt Åkerlind.

 

Enligt Jessica Frisk, vårddirektör vid Region Östergötland, är beredskapen i regionen god.

– Vi är väl förberedda. Vi har gjort ett bra  förberedande jobb och det har tagit tid innan första fallet kom hit till Östergötland, vilket gjort att vi haft tid på oss, säger Jessica Frisk.

Det finns heller ingen oro från Regionens sida när det gäller vårdpersonal som varit i kontakt med den smittade.

– Det finns rutiner kring det här och personalen har skyddsutrustning vid provtagningen, säger Frisk.

 

Under kvällen uppgav TT att totalt 260 personer beräknas vara smittade i hela landet. Viruset fortsätter att öka i omfattning. Under måndagen har närmare 60 nya fall rapporterats in. Utöver Östergötland fick även Västerbotten och Norrbotten, som tidigare varit förskonade, sina första fall av Coronasmitta.

Trycket från allmänheten kring information om viruset är stort. Under måndagskvällen var det tidvis svårt att ta sig in på Region Östergötlands hemsida.