Händelsen inträffade på Munkhagsgatan i Johannelund den 22 september förra året. Utan någon som helst anledning gick 30-åringen till attack mot en för honom helt okänd person. 30-åringen utdelade ett hugg som träffade mannen i armen. Skadorna blev inte allvarliga eftersom mannen hade en skinnjacka på sig. 30-åringen fortsatte dock att gå efter mannen – fortfarande beväpnad med en kniv. Mannen, som trodde att 30-åringen var ute efter att döda honom, valde i detta skede att försvara sig med sin hockeyklubba.

30-åringen träffades av flera slag och valde till slut att fly från platsen. Han kunde dock senare gripas av polisen.

Under rättegången påstod 30-åringen att han inte mindes händelsen och förklarade att han vid tillfället var påverkad av cannabis och ett medel som hade psykedeliska effekter. Enligt en mindre sinnesundersökning led 30-åringen av en allvarlig psykisk störning vid själva gärningstillfället. Vid undersökningstillfället led han dock inte av någon störning.

Linköpings tingsrätt har nu dömt 30-åringen för misshandel och ringa narkotikabrott. Påföljden blev skyddstillsyn med en föreskrift om att han måste underkasta sig vård. Han ska även betala drygt 19 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Läs mer: Avspärrat efter överfall