Försvarsministern på besök i Linköping

Försvarsministern Peter Hultqvist besökte Flygvapenmusem i Malmslätt på onsdagen. "Flygets historia är väldigt intressant", sa han och gick runt bland alla maskiner.

Försvarsministern Peter Hultqvist besökte Linköping under onsdagen och passade då på att göra ett besök vid Flygvapenmuseum i Malmslätt.

Försvarsministern Peter Hultqvist besökte Linköping under onsdagen och passade då på att göra ett besök vid Flygvapenmuseum i Malmslätt.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-16 16:00

Det hade under dagen också blivit ett besök på Saab och i det sammanhanget gled frågeställningen in på hur försvarsministern ser på Saabs önskan att sälja JAS Gripen till Finland, ett land som Sverige har ett väl utvecklat försvarssamarbete med.

– Det har fördjupats stegvis under den femårsperiod som vi har suttit i regeringsmakten och vi är väldigt integrerade med den finska försvarsmakten. Det är en väldigt viktig fråga och vi har planering bortom fredstida förhållanden med Finland. Vi har just nu avslutat vårt deltagande med Gripen i den finska flygvapenövningen "Ruska", vi har byggt en gemensam marin enhet med Finland och vi har vidare ett stort informationsutbyte med varandra.

Skulle samarbetet kunna utvecklas ytterligare?

– Ja, det är ambitionen. Det ligger med i försvarsberedningens förslag att vi ska göra det.

Saab har en önskan att sälja JAS Gripen till Finland. Skulle det kunna påverka i positiv riktning?

– Självfallet är det så att en sådan affär skulle fördjupa samarbetet ytterligare. Det kan gälla såväl utbildning som produktion och underhåll. Det är ett finskt suveränt beslut att fatta, men jag tycker att det är väldigt bra att Saab har lagt sitt anbud och från regeringens sida stöder vi det.

Hur ser du på det som händer i Turkiet och Syrien just nu?

– Turkiet bryter mot internationell lag och rätt genom sitt agerande. Det är ett handlande som vi måste ta avstånd ifrån och fördöma.

Karta: Flygvapenmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!