Bakom stipendiet står stiftelsen Sverige United.

Man uppmärksammar nu Tina Neset i BK Derby som tillsammans med LiU AIF och AC Studenterna (idrottsföreningar vid Linköpings universitet), bildat en träningsgrupp i fotboll för nyanlända ungdomar.

– Vi märkte att det började fyllas på med deltagare i våra ordinarie ungdomslag och till slut fanns det inga platser kvar. Då bestämde vi oss för att starta en helt ny grupp, säger Elisabeth Björk, ordförande i Derby.

En drivande kraft i detta arbete var Tina Neset, ledare och styrelseledamot i föreningen.

Genom sitt dagliga arbete vid Linköpings universitet kom hon enkelt i kontakt med representanter för LiU AIF och AC Studenterna som ställde upp med ledare från sina spelartrupper.

I maj förra året startade verksamheten med träningar en gång i veckan där ungdomar från bland annat Syrien och Afghanistan träffade varandra.

– Vi följer den ordinarie säsongen och kommer att fortsätta när övriga ungdomslag startar på allvar senare i vår, säger Tina Neset.

Hon är tacksam för den uppmärksamhet som riktas mot henne, men poängterar att hon inte är ensam om att jobba för de här ungdomarna.

– Det är många som är engagerade i projektet och alla gör en fantastisk insats. Idrotten kan göra mycket för integration och mångfald och på en fotbollsplan är det ganska enkelt att komma förbi de språkförbistringar som kanske uppstår i andra sammanhang i samhället.

– Det viktigaste är inte att utbilda grabbarna till att bli bra fotbollspelare, säger Hugo Bodinson, en av tränarna, och fortsätter:

– Det här handlar om helt andra grejer. Som att skapa en trygg och välkomnade plats för dem och att på ett roligt och avslappnat sätt försöka lotsa in dem i det svenska samhället.

Den 16 februari utses vinnaren av "Guldhanden" vid en gala på Operaterrassen i Stockholm.

– Om jag skulle vinna får vi väl försöka fira på något speciellt sätt. Varför inte ett arrangemang där alla våra ungdomar och ledare deltar, funderar Tina Neset.

Elisabeth Björk är inte främmande för att startat ett samarbete med andra fotbollsföreningar i Linköping.

– Det är en superbra sak för alla. Vi fångar upp nyanlända och hjälper dem en bit på vägen, samtidigt som vi ser till att fylla på i våra spelartrupper.