Frågan om sommarkollo drivs vidare

Varför får en museiutredning kosta 200 000 kronor, men sommarkollo för barn läggs ned? Det undrar oppositionen.

Sommarkollo är en chans för barn och unga att komma iväg på nya upplevelser och träffa nya vänner, anser Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Sommarkollo är en chans för barn och unga att komma iväg på nya upplevelser och träffa nya vänner, anser Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Linköpings kommun2019-10-20 12:00

– Det här tycker jag är att ge sig på en socialt viktig verksamhet, säger Niklas Nåbo (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

På nämndens senaste sammanträde beslutades enligt det förslag som vi tidigare berättat om: Sommarkollo som Linköpings kommun arrangerat för barn och unga sedan 92 år läggs ned.

Oppositionen i kultur- och fritidsnämnden är starkt kritisk och S och MP reserverade sig mot beslutet.

– Sommarkollo är en social investering i växande människor. Inte alla barn som åker på kollo kommer från socialt svaga hem men en hel del av dem gör det, säger Niklas Nåbo (S).

Han uppger att han fått mejl från upprörda föräldrar.

– De vittnar om att sommarkollo betytt otroligt mycket för deras barn. Vi kommer att gå vidare med en interpellation till kommunfullmäktige i den här viktiga frågan, säger Niklas Nåbo.

Kultur- och fritidsnämnden har fått uppmaning av kommunfullmäktige att spara cirka sex miljoner kronor. Att lägga ned sommarkollo blir en besparing på 1,2 miljoner. På samma nämndsammanträde beslutade majoritetspartierna att satsa 200 000 kronor på att låta utreda vilka museer och andra instanser som idag berättar om Linköpings historia, och ge förslag på om dessa kan samordnas bättre. Socialdemokraterna och Miljöpartiet motsatte sig satsningen.

Direktivet är för spretigt och otydligt för att vi ska vilja satsa 200 000 kronor, när vi har sparbeting och lägger ned viktiga verksamheter, säger Niklas Nåbo.

Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, understryker att kolloverksamheten visserligen läggs ned men av de 1,2 miljonerna ska 700 000 kronor användas till förbättrade aktiviteter under skollov för barn som finns i stan. Han säger också att andra aktörer, som föreningar och organisationer, bedriver kolloverksamhet.

– De barn som vill åka på kollo kommer att kunna göra det även fortsatt, säger Gustaf Appelberg.

Tror du det? Det kostar ju pengar att åka med då?

– Det kostade även att åka med kommunen, även om det varit en kraftigt reducerad kostnad. Vi tycker förstås det här är tråkigt, men många barn är kvar i stan, vi gör vår satsning på dem istället.

Museiutredningen för 200 000 kronor är värd att investera i för att samla berättelsen om Linköpings historia på ett bättre sätt, anser Gustaf Appelberg.

– Oppositionen kanske inte gillar det här och försöker hitta argument emot. Men direktivet är inte spretigt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!