I Göteborg får tjänstemännen inte längre anlita kommunens leverantörer privat. Även i Eksjö har etiken trimmats. Men för Stångåstaden är relationer i tjänsten inget hinder för privata affärer.

Enligt det kommunala bolagets vd Hans Lander innebär policyn att de anställda aldrig får handla billigare än Stångåstaden.

Men då får de alltså använda era priser?

Artikelbild

Å ena sidan tycker Stångåstadens vd Hans Lander att bolagets policy är bra. Å andra sidan tycker han inte att det är särskilt lämpligt att de anställda anlitar bolagets leverantörer till jobb i hemmen.

- Nej, vi har inget avtal med våra leverantörer om det och det är inte en löneförmån. Det är en riktlinje för att anställda och leverantörer ska kunna bedöma att priset är okej, säger Hans Lander.

Vad som är ett rimligt pris är däremot inte glasklart.

- Det beror på, både leverantören och den anställde ska ha koll på att priset är okej. Det finns inget uttalat procenttal, säger Hans Lander.

Jan Persson är förste stadsjurist i Göteborgs stad. När han får höra talas om Stångåstadens policy blir han förvånad.

Artikelbild

- Antingen ska man inte säga någonting alls eller lägga en restriktion, säger Jan Persson.

Det är också vad som har skett i Göteborg. Enligt deras nya policy, som antas inom kort, ska anställda undvika att anlita leverantörer de har omfattande kontakt med i tjänsten.

Artikelbild

- Man kan fortfarande handla i vanliga varuhus. Det här gäller tjänsteleverantörer och personer på ledningsnivå som har möjligheterna, säger Jan Persson.

Bakgrunden är inte den muthärva vars rättsliga efterspel fortfarande pågår, utan två andra fall.

I det ena anlitade en vd i ett kommunalt bolag företagets arkitekt för att rita hans hus. I det andra anlitade en sjukhuschef i en stiftelse sjukhusets advokat privat. I båda fallen var priserna marknadsmässiga och räkningarna betalades privat.

- Men det är sådana här situationer vi vill undvika, säger Jan Persson.

Till följd av muthärvan har Göteborg infört en whistleblower-funktion dit anställda och politiker kan anmäla misstankar om ekonomisk brottslighet.

Även i Eksjö kommun klubbades precis en ny policy igenom. Den gäller även för bolagen. Det är visserligen fortfarande tillåtet att köpa jobb av kommunens leverantörer - men aldrig under marknadspriset. Även sidoleveranser i samband med kommunala jobb är förbjudet.

- Det vore olämpligt om gatuchefen, samtidigt som vi håller på med ett projekt, säger "kan du lägga om min garageuppfart?", säger Lennart Bogren (C), kommunalråd i Eksjö.

Inte heller Hans Lander tycker det är någon bra idé att Stångåstadens leverantörer utför jobb hemma hos de anställda - trots den tillåtande policyn.

- Om jag tyckte att det var jättebra skulle vi inte ha skrivit att man bör samråda innan. Lägger en anställd om taket i villan hemma är det så klart önskvärt att man hittar en annan person som gör jobbet, säger vd:n.

Däremot är det acceptabelt att köpa till exempel färg av en avtalspartner till Stångåstaden.

- Det påverkar inte affärsförhållandet till den leverantören. Det viktiga är att leverantören inte tycker att de måste ge ett bra pris för få fortsätta leverera till Stångåstaden, säger Hans Lander.

Han tycker fortfarande att bolagets policy är bra, men meddelar att den ska ses över ytterligare en gång eftersom den blivit föremål för diskussion.