Ett 50-tal frivilliga inställde sig vid aktivitetsparken i stadsdelen Berga på lördagen. Uppdraget: att plocka skräp runt Tinnerbäcken.

– Jag bor i området och ser mycket skräp när jag promenerar här med min dotter och det gör mig så ledsen, berättar Olga Holmgren.

Tidigare, när Olga bodde nära Rydskogen, genomförde hon liknande insatser där, även då tillsammans med Naturskyddsföreningen. Det var där allt startade. Men nu är det Bergas tur.

Artikelbild

| Kanske inte glad över fyndet i sig, men lite stolt över att få bort plast från naturen är han allt, Hugo Sterneberg.

– Jag hoppas att om några ser oss gå och plocka skräp så kanske fler tar efter.

Barmarken efter snön avslöjar inte bara en och annan krokus i vårsolen utmed Tinnerbäcken, utan också plastbitar, glas och emballage av alla dess slag. Och massor av fimpar. Alla skräpplockare utrustas med plasthandskar och påsar och några veteraner har med sig egna skräpplockare. Syskonen Vilda och Hugo Sterneberg har tagit sig till Berga från stan med sin mamma Sara och är kittade med håvar.

– Vi cyklar förbi här ofta och det är så tråkigt att det ser ut som det gör, säger hon medan barnen hoppar ur cykelvagnen. Istället för att ta sovmorgon eller slappa i vårsolen den här morgonen, väljer familjen att lägga några timmar på att plocka skräp för miljöns skull.

– Det är skrämmande hur lite folk vet om hur nedskräpning påverkar naturen. Många nöjer sig med att sopsortera och tänker att det räcker.

Artikelbild

| "Kolla här då!" utbrister Teodor Julinder som gräver djupt efter plast och papper i Tinnerbäcken.

Snart ansluter några familjer till.

– Det borde finnas fler sånna här initiativ, tycker Agnes Norderheim.

Artikelbild

| Det gäller att hålla tungan rätt i mun så att det är skräp och inte krokusar som plockas.

– Barnen kommer ut och får motion och samtidigt lär de sig att ta hand om naturen.

– Titta! Jag har hittat en pinne! ropar plöstligt Teodor Julinder en bit bort.

Artikelbild

| Vilda och Hugo Sterneberg var väl förberedda med håvar för att kunna plocka upp skräp som hamnat i Tinnerbäcken.

Snart inser han dock att den får ligga kvar. Men visst är det kul att gå på upptäcktsfärd. Han och kompisen Aleksander Norderheim fiskar efter fynd både i vattnet och på land. Inget skrymsle är för litet för att undersöka eller till och med krypa in i – tänk om det finns skräp där?

Initiativtagaren Olga tycker att nedskräpning borde vara hårdare reglerat.

Artikelbild

| Det gäller att inte missa ett ställe. Aleksander Norderheim letar grundligt.

– Blir man inte straffad för att slänga skräp i naturen så blir det ingen förändring. Att oftare ge böter, skulle hjälpa.

Nu hoppas hon att fler vill haka på och börja plocka skräp i fler stadsdelar. På Facebook har hon startat gruppen "Plogging i Linköping" – grupp för de som vill plocka skräp och jogga.

Artikelbild

| Plasthandskar på! Eva Johansson och Ulla Kardell redo för att göra en insats.

– Jag vet att intresset för att plogga finns och efter den här skräpplockardagen känner jag verkligen att jag vill ta tag i den biten också.