Fullmäktige godkände miljardlånet

Kommunfullmäktige beslutade på tisdagen att låna närmare en miljard kronor för att finansiera simhallen. En ledamot röstade nej.

Kommunfullmäktige beslutade på tisdagen att kommunen ska låna närmare en miljard kronor för att finansiera den nya simhallen.

Kommunfullmäktige beslutade på tisdagen att kommunen ska låna närmare en miljard kronor för att finansiera den nya simhallen.

Foto: Illustration: 3XN

Linköpings kommun2019-09-24 17:30

Linköpings nya simhall kommer att kosta 990,5 miljoner kronor. Nu står det definitivt klart att kommunen kommer att låna hela summan. Detta trots att kommunen har drygt 7 miljarder kronor placerade i aktiefonder och räntepapper – och därmed med råge skulle kunna betala för simhallen utan att ta upp en enda krona i lån. 

Kommunens ekonomer har kommit fram till att det i rådande situation är mer ekonomiskt lönsamt att låna pengar till simhallsbygget på grund av de låga räntorna. Kommunens placeringar i värdepapper ger årligen cirka två procent i avkastning. Samtidigt ligger låneräntan för kommunen endast på 0,5 procent. 

Kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M), argumenterade för att det är mest fördelaktigt att låna. Han poängterade dock att kommunen kan komma att ändra finansieringslösning om det visar sig att den ekonomiska situationen förändras och räntorna åter börjar stiga.

– Vi är inte låsta i det här upplägget, sade han. 

Den enda fullmäktigeledamoten som opponerade sig mot beslutet att låna till simhallen var Michael Cocozza (L). Han ställde sig i talarstolen och argumenterade för att det innebär en ekonomisk risk för kommunen att låna pengarna. 

– Vi befinner oss på toppen av en börskurva. Räntorna har gått ner under 30 års tid. Den fina utvecklingen kommer inte att hålla i sig. Vi ska inte utsätta oss för mer risk. 

Kommunfullmäktige valde att gå på Niklas Borgs linje. Endast Michael Cocozza reserverade sig mot beslutet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!