Förväntningarna inför rapparen och artisten Petter Alexis Askegrens föreläsning var stora. Aulan var fullsatt i Nya Rydskolan. De som inte fick plats fick ställa sig längs bak eller längs sidorna mot väggen. Inför en lyhörd publik föreläste Petter om hur han som liten, genom hela sin skolgång, knappt kunde läsa eller skriva. Men att han i dag är ett levande exempel på hur okonventionella vägar kan leda till att en människa börjar uppskatta ord och språk.

– Efter gymnasiet så hamnade jag på komvux. Jag ville lära mig att rappa och därför läste jag litteraturhistoria. Bara på komvux blev texten meningsfull för mig, säger Petter.

Vill inspirera

Adhd och dyslexi var okända diagnoser när Petter var yngre och med hjälp av hans mamma, som pushade och uppmuntrade honom i skolan, höll Petter ut. I sin bok ”16 rader” förklarar Petter, hur han genom hiphoppen, stärkte sitt skrivande. Med boken och föreläsningarna ute i skolorna vill han inspirera elever att hitta nya vägar så det inte fastnar i samma spår som när han var yngre.

– I skolan var jag omogen, hängde inte med och hade dyslexi, men jag klarade mig, säger han.

"Modig"

Applåderna haglade när föreläsningen tog slut. Många elever trängdes för att prata och ta foton med Petter. Bland de som var ivriga att få träffa artisten var Khaled

Artikelbild

| – I skolan var jag omogen, hängde inte med och hade dyslexi, men jag klarade mig till slut, säger rapparen Petter inför elever i Nya Rydskolan där han föreläste om språk och integration. Han pratade om kärleken till språket som föddes genom hiphoppen och som har stärkt honom i sitt yrke.

Aodish, Fawzi Osama och Andryan Moneer, 14 och 15 år gamla.

– Han är modig som pratar om adhd och dyslexi. Han berättade hur tufft det var i skolan, men han lärde sig till slut, säger Andryan Moneer, 14 år.

Artikelbild

| Nya Rydskolan vill att eleverna ska lära sig att språket är nyckeln till integration i samhället.

På Nya Rydskolan var man mycket nöjd med Petters föreläsning.