Ordförande är DN-journalisten Clas Svahn, som är mångårig UFO-forskare i Sverige. Han jämför UFO-forskningen med gamla berättelser och folkloristiska traditioner.

– Det är intressant att ta reda på vad som är sant och vad som inte är sant. Vi har knäckt ett antal berättelser om UFON där människor inte talat sanning. Ett klassiskt exempel är den gamla filmen på en obduktion av en rymdmänniska, som förstås inte stämde.

Men så finns det berättelser om UFO:n som inte går att knäcka. Just nu arbetar de på ett känt fall i en sjö öster om Jokkmokk där ett föremål sågs flyga rakt ned 1980.

Artikelbild

| En modell av ett UFO som ska ha setts i Ängelholm.

– Jag träffade vittnen 1990 och intervjuade dem. Och sedan tog det lång tid men vi samlade pengar till en expedition som vi genomförde 2012 och 2014. Då kunde vi konstatera det ligger något i dyn i sjön och nu ska vi dit igen, på vintern och skanna området från isen.

Varför gör du det här?

– Man kan forska om konstiga saker utan att vara konstig själv. Dels säger UFO-berättelserna något om vad vi tror på just nu. De förändras nämligen över tid. Dels är det intressant att våra kunskaper om rymden är så små. Det är intressant att människor kan stå och titta på planeten Venus en hel kväll och vara säkra på att de har sett ett UFO, säger Clas Svahn.

Utställningen på Berzeliusskolan pågår under lördagens riksstämma. Det kommer att finnas modeller av UFO:n som setts eller hittats på i Sverige och det blir föredrag, bland annat om de allra senaste observationerna. Organisationen får hela tiden in nya tips, omkring in fem–sex stycken i veckan.

Något exempel?

– Den 17 mars i år såg tre personer ett flygande föremål som liknade en linjal på Öland. De rapporterade det till Försvaret som kom ut och konstaterade att det var ett flygplan. Men militären pratade inte med alla vittnen. Och i april i Växjö möttes en buss av ett starkt trekantigt ljus som flög emot dem, körde förbi dem, vände och följde med dem. Där satt det några somaliska flyktingar med mobiltelefoner längst bak i bussen. Dem har ingen talat med. De kan ha bilder och i så fall ett exakt klockslag. Vi vet att det fanns flygplan i luften i närheten.

Se mer på: www.ufo.se