I december förra året röstade riksdagen ja till den budget som Moderater och Kristdemokrater föreslagit. Budgeten innebar bland annat att fritt inträde på statliga museer togs bort. Men nu säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till TT att den fria entrén ska få fortsätta, förutsatt att S/MP-regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna går igenom och Löfven godkänns som statsminister.

Flygvapenmuseum i Malmslätt är ett av 18 statliga museer där den fria entrén nu kan få fortsätta. Parkeringen är nätt och jämt full på lördagseftermiddagen. Jörgen och Lajla Oskarsson från Mjölby är flitiga museibesökare. De gläds åt det preliminära beskedet, även om de själva är beredda att betala för sina museibesök.

– Men undersökningar tyder ju på att besöksantalet skulle sjunka om det infördes avgifter, säger Jörgen Oskarsson.

Artikelbild

| Jörgen och Lajla Oskarsson avverkade sitt fjärde besök på Flyvapenmuseum. – DC-3:an är självklart en favorit, säger de.

Museichef Noomi Eriksson säger att Flygvapenmuseum anpassar sig efter besluten som politikerna fattar.

– Vi kan leva med entréavgifter och vi kan leva utan. För oss som museum rör det sig främst om praktiska frågor. Vi behöver framförhållning i besluten, säger Noomi Eriksson.

De snabba och skiftande besluten har än så länge inte inneburit några problem för Flygvapenmuseum.

– Entréavgifterna har inte trätt i kraft än. Planen med budgetpropositionen som beslutades innan jul är att vi ska införa entréavgifter innan första april. Nu får vi helt enkelt se hur det blir, säger Noomi Eriksson.

Artikelbild

| Tarek Albitrz, Merfat Aghwani och dottern Sara Albitarz var på besök i Linköping och besökte Flygvapenmuseum för första gången. – Det är jättefint med alla gamla plan, säger Tarek.

Håkan Dyde arbetar som frivillig museivärd. Han är glad över beskedet.

– Innan jul var det många besökare som sa att de passade på att besöka museet, för när avgiften införs skulle de inte ha råd. Har man flera barn blir det snabbt dyrt, säger han.

Artikelbild

För Håkan är arbetet på museet trivsamt nostalgiskt. Han har en lång karriär som flygtekniker på FMV, Försvarets materielverk.

– Därför kan jag ge besökarna lite kuriosa. Ibland ställer de riktigt kluriga frågor!, säger Håkan Dyde.

Fri entré på de statliga museerna infördes för första gången av S-regeringen under 2004 och 2005. Reformen avskaffades av Alliansregeringen 2007, men infördes på nytt av S och MP 2016. Reformen har tidigare beräknats kosta omkring 80 miljoner kronor.