Hur gick det här till?

– Min man och jag kollade på serien förra sommaren. Jag sa till Peter att söka, men han tycker att jag är bättre på tillbehör och uppmanade mig att söka.

Av hundratals grillare valdes 80 ut till en semifinal på Gärdet. Vad lagade du?

Artikelbild

| Söndagsmiddag. Utbankad kycklingfilé, hela grönsaker och färsk potatis till.

– Jag hade en färsk, hög laxfilé som jag delade, späckade med spenat och västerbottenost för att slutligen lägga på ett lock av lax. Jag hade den på en vattendränkt cederplanka som avger fin röksmak. Till detta ett foliepaket med färskpotatis, flingsalt och smör.

Juryn gillade din lax skarpt, men när ni fick uppdraget att laga brasilianskt i första programmet fick du betyget "mediokert".

– Ja, så snopet. Jag glömde vinägern i chimichurrin, den brasilianska kryddstarka såsen. Och jag glömde för en sekund att vända på köttet. Kanske kan tacka fettkappan på köttet, styckningsdelen picanha. Den räddade mig från att köttet blev en skosula.

Fick ni smaka på varandras mat under tv-inspelningen?

Artikelbild

– Nej, tyvärr inte. Filmteamet och juryn åt upp maten. Men vi hade väldigt kul tillsammans och jag tycker att årets säsong är betydligt roligare än den förra. Bland annat lagar vi mat på flera olika platser, inte bara i den där ladan.

Blir barnen trötta på grillat, ni som grillar året om?

Artikelbild

– Ja, de protesterar och vill ha mer klassisk mat från vanliga köket ibland. Så då får vi köra sådana rätter några dagar.

Ett bra grilltips?

Artikelbild

Semifinal. På Gärdet i Stockholm bjöd Annabella på lax som föll juryn väldigt väl i smaken.

– Krångla inte. Tar du en entrecote med olivolja som saltas och peppras, grillas snabbt och läggs på tallriken med en god sallad, så är fredagsmiddagen klar på en kvart. Lägg på hela grönsaker på grillen och gärna en delad citron eller lime. Syran försvinner och kvar blir bara den fräscha citronsaften som är lätt att krama ur efter en stund på kolen.

Just nu står du och grillar kyckling. Använder du aldrig termometer?

Artikelbild

Gnag. Rökta kamben är en favorit på grilen hemma hos Annabella Nilsson.

– Nej, jag klämmer och känner på maten istället. Men när man grillar riktigt stora köttstycken är det bra med termometer.

Var det rätt grillmästare som vann?

Artikelbild

Lördagsmys. Annabella plåtar gärna sin mat och så här såg den ut i lördags. Entrecote med lite enkla tillbehör.

– Hm. Jag kan inte avslöja för mycket, men det var ju sagt att tävlingen skulle vara för amatörer...

Gav dig programmet en egoboost?

– Ja men absolut. Det var skithäftigt och framför allt har det inspirerat mig att lämna komfortzonen och börja grilla större styckningsdelar, hel fisk och sånt. Sen vill jag brassa på mer. Högre tempo, olja på lite mer, osa lite extra. Att riktigt få fram den där härliga doften och grillsmaken.

"Grillsheriffen" Tomas utmärker sig. Verkar vara en skön typ.

– Ja, han är så rolig och schysst, vi fick bra kontakt. Jag måste be att få komma hem till honom nästa gång han ska göra späckad spädgris, det vill jag lära mig.

Du gav ett lite försynt, nästan blygt, intryck i tv . . .

– Vänta bara. Min tid kommer, ha ha!

Ni har 5 grillar om vi räknar alla på landet och i stan. Behövs det verkligen?

– Alla har sin speciella funktion. Ska man ”röka” måste man ha en riktig rökgrill till exempel. Men nu funderar vi på att köpa en sjätte. Jobbarkompisarna tycker det är dags för ett stort grillparty så vi funderar på en Ranch Kettle. På den kan man grilla riktigt stora grejer.