Gripen på dagarna – hårdrock på kvällarna

På jobbet är det Gripens metall, på fritiden rumänsk metal. En trumvirvel för slagverkaren som just nu gör Europasuccé: Uffe Tillman.

"Turnéerna med Crossing Eternity är det roligaste jag någonsin gjort", säger Uffe Tillman och visar det nya trumskinnet som ska på till Sverigeturnén i slutet av oktober.

"Turnéerna med Crossing Eternity är det roligaste jag någonsin gjort", säger Uffe Tillman och visar det nya trumskinnet som ska på till Sverigeturnén i slutet av oktober.

Foto: Carina Glenning

Linköpings kommun2019-10-20 10:00

Trummor har han lirat i otaliga band sedan han var en parvel på åtta men det är nu, när han snart fyller 50, som han är med om den riktigt stora resan.

– Årets turnerande runt om i hela Europa är det roligaste jag någonsin gjort, säger Uffe, som inte en sekund har ångrat erbjudandet att bli det rumänska metalbandet Crossing Eternitys trummis.

Till vardags är Uffe projektledare för Gripen med ansvar för att korta ledtiden, alltså planets själva produktionstid i slutmonteringen.

Men att han alls hamnade på Saab, där han under 30 år blivit internutbildad till olika befattningar, är lite av en skräll det också.

 – Jag gick en kockutbildning men insåg att det här går inte. Jag kan inte stå och laga mat på kvällarna, det är ju då jag ska repa med mitt band.

Han slutade kockutbildningen på fredagen, började på Saabs NIT-skola för att bli flygplansmontör på måndagen. Skrev senare bygganvisningen för Gripen, byggde den första helikopterdrönaren Skeldar och projektledde Neuron, en drönare i Gripenstorlek och ett samarbete mellan sex länder.

Har du flugit Gripen?

– Nej, men det vore något. Världens mest utvecklade flygplan! Vi är många som står i kö och chansen är liten. En 40-minuters Gripentripp finns med som vinst i det årliga julspelet, så hoppas kan man ju alltid.

Vad skiljer gamla Gripen C mot nya Gripen E?

– Jättemycket. En väsentlig skillnad och som ett helt nytt flygplan. Framför allt finns plats för betydligt mer last, alltså vapen.

Bullrigt på jobbet och bullrigt på fritiden. Vad förenar uppdragen?

– Båda kräver lyhördhet, lagkänsla och att man är öppen för nya idéer.

Hur hamnade du i ett rumänskt band?

–  Jag var gift med en kvinna i Sölvesborg och pendlade till Linköping. Jag kom med i ett band i Kristianstad och när det gänget splittrades 2016 ville den rumänska gitarristen, vår låtskrivare,  ha med mig i en ny konstellation med två rumäner en tysk och så jag.

Första albumet 2018 gjorde succé!

– Ja, det måste man säga. Vi har fått otroligt fina recensioner och vitsord, så beslutet att ge sig ut på turné i början av 2019 var inte svårt att ta.

Spelningar som etsat sig fast?

– Första spelningen i augusti förra året när vi var förband till mitt favoritband, amerikanska Kamelot med svenska sångaren Tommy Karevik, i Bukarest. Men också de två turnéerna tidigare i år med 30 spelningar runt om i hela Europa. Vi var förband åt Sirenia och Evergrey. Varenda konsert är magisk.

Är turnélivet vilt?

– Det kan man verkligen inte påstå. Jag är lillpojken med mina 49, övriga har passerat 50. Vi gjorde under första turnén 18 spelningar på 19 dagar, då orkar ingen festa varje kväll.

Och nu blir det Sverigeturné!

– Ja. Vi spelar i Stockholm 24 oktober, i Motala 25:e och Linköping 26:e. På de senare är Linköpingsbandet Emetropia förband. Vi sammanstrålar och repar ihop en vecka före varje turné, däremellan kör jag ensam i min replokal.

Er musik är rätt snäll ändå . . .

– Ja, vi kan kalla den melodiös hårdrock med symfoniska, gotiska inslag. Min sambo gillar inte hårdrock, hon gillar reggae. Det är ett elände. Den som kör bilen brukar få bestämma musikstil.

Är det inte jobbigt att headbanga i din ålder? 

– Ha ha. Jo, men rörelsen blir ju rätt begränsad eftersom jag sitter på en pall.

Tre favoriter?

– Dio, Avantasia och Kamelot.

Vanligaste fördomen om hårdrock?

– Att allt är aggressivt och hårt. Men hårdrockare är som ulliga lammungar och överlag väldigt bra folk. Kolla bara hårdrockfestivalerna. Visst, det finns en del fylla men det stannar där. Inte en massa övergrepp och sånt som på andra håll.

Om du var tvungen att välja, Gripen eller trumsetet?

– Ledsen Gripen, men då måste jag välja trummorna. Jag är dock enormt tacksam mot Saab för att jag kunnat kombinera mitt jobb med turnéerna.

Har du flygskam?

– Inte det minsta. Jag flyger både i jobbet och med Crossing Eternity. Nu råder det dock masshysteri, vilket jag inte riktigt kan förstå.

Kan inte Sverige fungera som god förebild och föregångsland?

– Vi kan införa hur mycket flyg- och plastskatt som helst, det skiter Kina, Indien och USA i.

Vad är du mest stolt över? 

– Att få vara med på Crossing Eternitys resa.

Din största utmaning?

– Just nu, att få tiden att räcka till. Jag är i stort sett upptagen jämt. Extremt glad att min sambo är förstående.

Beskriv dig själv med fem ord.

– Positiv, envis, lojal, temperamentsfull och kreativ

Vilken är den bästa bok du läst?

– JRR Tolkiens "Sagan om Ringen" och böckerna runt dem.

Om du fick resa i tiden?

– Att se när pyramiderna byggdes, att besöka Sverige under 1600–1700 talet och se hur de platser man känner till idag såg ut då. Eller att ha varit utanför biografen Grand 1986. Det finns mycket intressanta saker i vår historia att titta tillbaka på.

Vilket är ditt allra sämsta köp?

–  Det måste vara en BMW jag köpte på 90-talet. Inte mycket var bra på den bilen. Var jätteglad när jag till slut lyckades sälja den.

Vad gör du helst en ensam ledig dag?

– Sitter i studion och gör musik eller spelar något spel på datorn.

Om du fick ändra en sak med dig själv?

– Bättre tålamod. Jag vill alltid att saker ska hända fort och blir irriterad om saker drar ut på tiden.

Något du är extra nöjd med?

– Jag är lojal och lyhörd.

Någon okänd talang?

– Matlagning. Jag är faktiskt utbildad kock.

Om du vore ett djur?

– Hm. En varg kanske. En i flocken. Samarbetar bra.

Var surfar du när ingen ser?

– Trumsidor, Youtube och historiesidor.

En egenskap du högaktar?

– Ärlighet.

Vad gör dig riktigt arg?

– Hycklande politiker som gör allt för att få makten. Annie Lööf är ett sådant exempel.

Du är allsmäktig för en dag. Vad gör du först?

– Beställer fler Gripenplan.

Ett annat yrke som hade passat dig?

–  Kock. 

Har du någon extravagans?

– En god whisky. 

Var trivs du allra bäst?

– Jag har precis provat på att turnera och det är det roligaste jag gjort. Att träffa roligt folk på olika platser i Europa var en verklig höjdare. Det vill jag göra igen! Känslan precis innan man går ut på scenen är fantastisk och tänk att få göra det 20 kvällar i rad! 

Vad äter du vid din sista måltid?

– Schnitzel, chateaubriand eller tournedos som sköljs ned med en stor weissbier.

Vem, levande eller död, vill du bjuda på middag?

– Hårdrockssångaren Ronnie James Dio för att prata om hans texter och turnéminnen. Ozzy Osbourne hade också varit kul, men han kommer kanske inte ihåg så mycket . . . 

Vilket erbjudande tackar du inte nej till? 

– Att turnera som förband till Metallica eller Iron Maiden.

Warzawa, Polen: från vänster gitarrist Manu Savu, sångare Gabriel Nicholas, trummis Uffe Tillman, basist Johann Hentz och den tillfälliga keyboardisten Judith Toth.   




Vad heter tjejen? Judith Toth   En tillfällig inhoppare? Ja, vår keybordist på första turnén
Warzawa, Polen: från vänster gitarrist Manu Savu, sångare Gabriel Nicholas, trummis Uffe Tillman, basist Johann Hentz och den tillfälliga keyboardisten Judith Toth. Vad heter tjejen? Judith Toth En tillfällig inhoppare? Ja, vår keybordist på första turnén
Nyfiken på . . .

Namn: Uffe Tillman.

Född: 1970.

Familj: Sambo Malin Kullman, vuxna dottern Caroline, de två bonusdöttrarna Siri och Vera och hunden Alice, även kallad Fisen.

Bor: Lägenhet i Johannelund.

Gör: Projektledare för Gripen och trummis i hårdrocksbandet Crossing Enternity.

Fritid: Just nu att rodda med den förestående turnén samt jobba med nya albumet.

Livsdevis: Trummisar slår hårdare!

Östgöte jag vill se i Nyfiken på: Jeff Runesson i Linköping – bandbokare på Palatset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!