– Vinsten innebar lite av en självförtroende-boost för mig. Jag klarar det här, jag kan tillverka ett smycke utifrån en egen skiss och sedan vara med i en jättestor tävling, säger Elise Elwin.

För en vecka sedan tog hon emot utmärkelsen Årets guldkorn på Preciousmässan i Stockholm, en talangtävling för guld- och silversmeder under 30 år. Vinsten har precis börjat sjunka in berättar hon.

– Jag har hunnit smälta det lite nu, det känns jättekul och jag är så glad! När jag såg alla de andra bidragen tänkte jag att jag inte skulle vinna, de var väldigt fina.

Artikelbild

| Elise Elwin tar emot utmärkelsen Årets guldkorn på Preciousmässans galamiddag.

Det var hon och fyra andra finalister, från både Finland och Sverige, som tävlade om utmärkelsen. Temat var "de fyra elementen" och Elise Elwins idé var att skapa en balans mellan dem. Inspirationen fick hon från den äldre tidens vetenskap om alkemi.

– Innan jag utformade min skiss läste jag på om alkemi. Det var väldigt stort förr och grunden var att det skulle råda en balans mellan alla element.

Resultatet blev ett halssmycke som består av skivor i guld och silver. Tillsammans skapar de en vågrörelse när bäraren har det på sig.

– I rörelsen finns en balans, det var min tanke.

Artikelbild

| Elise Elwin i verkstaden på Johansson och Schöttle där hon arbetar som guldsmed.

"Med ett fulländat formspråk och estetiskt hållbart uttryck har årets vinnare utmärkt sig", löd en del av expertjuryns motivering. Utöver titeln Årets guldkorn fick Elise Elwin också ett presentkort på 25 000 kronor som bland annat kan användas till att köpa in nya verktyg. Elise Elwins mål är att i framtiden starta ett eget företag och då är presentkortet ett välkommet bidrag, säger hon.

Halssmycket är fortfarande i Stockholm där det har ställts ut på Preciousmässan, men när det kommer tillbaka är tanken att det ska finnas på Johansson & Schöttle i Linköping, där Elise Elwin arbetar.