Nikita Zozoulenko går sitt sista år på Katedralskolan i Linköping. Men han är inte som vilken gymnasieelev som helst. I tvåan tentade han av all matte som gymnasieskolan har att erbjuda, och i slutet av mars blev han en del av Sveriges unga forskningslandslag.
– Det var en upplevelse för livet, jag träffade jättemånga vänner, säger Nikita Zozoulenko.
Att träffa likasinnade tillhör inte Nikitas vardag. Han forskar nämligen inom maskininlärning, ett område inom artificiell intelligens, och för att kunna göra det har han bland annat tagit del av matematik på universitetsnivå.
– Jag läser linjär algebra på universitetet, och så har jag läst vissa delar av envariabelanalys och flervariabelanalys. Jag gillar matte, säger Nikita med ett skratt.
Resan för att bli medlem i Sveriges unga forskningslandslag började förra sommaren. Först gäller det att kvalificera sig till Utställningen unga forskare, Sveriges största tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Så Nikita bestämde sig för att kombinera sitt gymnasiearbete med bidraget till tävlingen.
– Innan förra sommaren visste jag inte så mycket om det här området. Men jag har varit intresserad av matte länge. Det är ett stort arbete, en 40-sidig matterapport, säger Nikita.
Arbetet handlar om artificiella neurala nätverk. Nikita liknar det med ett försök att stimulera neuroner i hjärnan och lära dem göra en specifik sak väldigt bra. Fast Nikita tränar artificiella neurala nätverk, inte en mänsklig hjärna. Detta görs med hjälp av matematiska modeller, som han implementerat i två programmeringsspråk.
– Modellerna tränade jag själv till att generera en bildtext till en bild, samt att upptäcka ansikten i realtidsvideo.
Är det här matte eller programmering?– Allt är grundat i matte. Området som kallas för maskininlärning är det mest mattetunga ämnet inom datorvetenskap.
Bidraget tog Nikita till semifinal i Norrköping, final i Stockholm, och sedan blev han en av vinnarna.
– Jag vann en stipendieresa till Intel International Science and Engineering Fair som hålls i Pittsburgh i USA. Jag har jobbat hårt och det är kul att se att det lönar sig, säger Nikita.
Finalen för Utställningen unga forskare avgjordes 23 mars, men Nikita får ingen vila. Han vill förbättra sitt bidrag för att kunna ta hem förstapriset på 75 000 dollar i Pittsburgh. I denna tävling kommer han även att representera Sverige. Han är nämligen en av elva personer som, en och en, representerar Sverige i olika internationella tävlingar. Från Linköping är Nikita Zozoulenko och Zuzanna Bednarska med. Efter Intel International Science and Engineering Fair hoppas Nikita på att få tävla ännu mer.
– Tävlingar är alltid kul. Jag vill träffa så många liksinniga som möjligt.
I sommar tar Nikita studenten. Då vill han få ett sommarjobb där han får användning för sina kunskaper. Sedan väntar en utbildning i teknisk fysik på Kungliga tekniska högskolan och i framtiden vill Nikita fortsätta forska inom artificiell intelligens.
– Jag började intressera mig för maskininlärning och artificiell intelligens när jag insåg att jag kunde göra relevant forskning som ung. Jag ville börja redan nu och inte vänta i fem år tills jag har en utbildning. Jag vill bli en världsledande forskare inom artificiell intelligens, säger Nikita Zozoulenko.