En annan riksdagsledamot från Östergötland, Finn Bengtsson (M), instiftade priset som delades ut första gången förra året.

– Det är inte bara ett pris utan en stiftelse, 16 juni-stiftelsen, som med seminarier och annat ska hålla i gång en levande demokratidiskussion, förklarade Finn Bengtsson då. Priset ska uppmuntra politiker att räta på ryggen och fundera över vem de jobbar för, partiledningen eller väljarna.

Han sa också att hans personliga favorit till priset var just Staffan Danielsson.

– En politiker som jag högaktar för att han vågar stå upp.

Första mottagaren av priset förra året blev dock KD-politikern Sara Skyttedal. – men i år var det dags för Staffan Danielsson.

I juryns motivering står bland annat att "Staffan Danielsson har i olika sammanhang visat prov på en sådan förmåga att stå upp för tidigare centrala värden i sitt parti när ledningen velat något helt annat. Detta har kostat honom på det personliga planet" och att han har "visat prov på en annan typ av civilkurage, nämligen att driva delvis inopportuna frågor av egen fast övertygelse mot ett hårt motstånd, som dock till slut genom envishet, ihärdighet och just civilkurage byggd på övertygelse övervunnits då han sedermera fått se många av sina initialt motarbetade idéer och förslag bli praktiskt förd Centerpolitik".

– Jag är naturligtvis hedrad över att erhålla ett pris för visat civilkurage, säger Staffan Danielsson själv.

Han tänker kandidera för en ny mandatperiod för Centerpartiet i Östergötland i valet nästa år.