Rummet är fullt av viskningar, ingen vill tala högt i Uppståndelsens kapell där en borgerlig minnesceremoni snart ska dra igång. Överallt syns blommor och tända ljus, och på kistan skymtas en liten bild av den avlidne. Prick klockan 14 sätts sorgsen klassisk musik igång och Per Nordén från Fonus Öst går fram och bugar för kistan.

– Vad som händer efter döden vet vi ingenting om, kanske fortsätter livet på ett annat sätt, kanske tar det slut. Men vi är inte här för att han är död, utan för att han levt, säger Per Nordén till samlingen människor på plats för att säga farväl.

Per Nordén är officiant och håller i minnesceremonin. Till skillnad från en präst så håller Per bara i begravningar. Inte bröllop, inte dop.

Artikelbild

| Personligt. En trend inom begravningsbranschen är att göra avskedet personligt, enligt Per Nordén.

– Jag är en känslomänniska så det är klart att jag blir ledsen emellanåt. Det är alltid jobbigt när barn eller ungdomar ska begravas.

Mellan låtar som spelas pratar han om den avlidnes liv, läser dikter och spelar trumpet. Det som ägt rum i kapellet är vad han kallar den nya tidens begravningar.

– Borgerliga begravningar låter tråkigt, därför vill vi kalla dem nya tidens begravningar, säger han.

Enligt Per Nordén har borgerliga begravningar blivit allt vanligare. Han är noga med att poängtera att kyrkliga begravningar är viktiga. Att borgerliga och kyrkliga begravningar är minst lika sorgliga och värdiga och vackra, men på olika sätt.

Artikelbild

| Trumpet. "Jag är den enda i Linköping som både pratar och spelar" säger Per Nordén som brukar spela trumpet under begravningar.

– I dag har människor fler valmöjligheter. Numera är det fantasin som avgör hur begravningen går till. Du kan ha en begravning i en bilverkstad med AC/DC spelandes i bakgrunden, eller en ute i naturen, eller på en båt. Det finns trender inom begravningsbranschen och i dag vill många göra begravningsakten personlig, säger Per Nordén.

Per minns en begravning som stack ut lite extra, i somras. Det var en konstnär som hade avlidit och under begravningen var konstnärens tavlor en viktig del. När besökarna kom för att ta farväl och minnas fick de göra det med ett glas champagne i handen, omringade av personens livsverk. Det blev ett "Vernissage med avsked".

Artikelbild

| Blommor. När blommorna dekorerat kistan placeras de utanför kapellet, dit sörjande kan komma tillbaka och beundra dem.

– Folk tyckte att det var väldigt henne, som de mindes henne.

Under fredagens begravning i Uppståndelsens kapell spelas ingen hårdrock, men den skiljer sig fortfarande från en kyrklig begravning.

Artikelbild

| Döden. Att arbeta med döden kan bli tungt ibland. "Det är klart jag blir ledsen emellanåt".

– Under kyrkans begravningar finns det en specifik ordning enligt religiösa seder. Under nya tidens begravningar är det fokus på personen, utan några religiösa inslag. Vi vill visa att det finns ett alternativ till kyrkliga begravningar. Folk uppskattar det här väldigt mycket, säger Per Nordén.