Han gick nästan direkt från gymnasiet till Linköpings universitet. Han hann med en kort tid som vikarie i förskolan innan gav sig i kast med studierna för att bli ingenjör. Han blev politiskt intresserad, bytte spår och började läsa statsvetenskap.

– Sen var det slumpen som gjorde att jag började jobba mer professionellt med politik i kommunen. Jag fick frågan om jag ville ha jobbet som politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Linköping.

Att han valde just Sverigedemokraterna som sitt parti berodde mest på den fråga som gjort dem stora – migration.

Artikelbild

| Jonas Andersson har suttit i Linköpings kommunfullmäktige i snart åtta år. Nu kan han få en plats i riksdagen.

– Men jag tyckte också att SD var det enda parti som hade en sund syn på frågor som rör svensk kultur.

Jonas Andersson blev invald i Linköpings kommunfullmäktige år 2010. Nu är han också gruppledare för partiet och har sin försörjning av politiken. Som gruppledare avlönas han med 40 procent av ett kommunlrådsarvode – det ger honom en månadslön på cirka 28 000 kronor.

– Just nu ser jag det som väldigt meningsfullt att engagera mig politiskt, det gör jag nog ett antal år till om jag får förtroendet. Sen tror jag att det är svårt att gå från att vara politiskt engagerad till att helt sluta med det. Skillnaden är väl om man gör det på sin fritid eller som ett jobb.

Under de snart åtta år som Sverigedemokraterna suttit i fullmäktige i Linköping finns få eller till och med inga beslut som partiet haft inflytande över.

Artikelbild

| Migrationen är den sista frågan som Jonas Andersson kompromissar med.

– Men jag tror ändå att vi har drivit på i vissa frågor och påverkat de andra, men formellt har vi inte haft något genomslag, det hoppas jag kommer med tiden. Jag tycker ändå att vi har drivit en tydlig oppositionspolitik.

På ett personligt plan har de senaste nio åren för Jonas Andersson handlat om att blanda politik med studier. Samtidigt som hans politiska engagemang för Sverigedemokraterna växt från intresse till försörjning så har han också avslutat sina studier.

Artikelbild

| Per Olsson och Jonas Andersson. Sverigedemokraternas man i Linköping får avsluta intervjuserien med de lokala företrädarna.

Examensarbetet blev klart i januari och nu återstår endast ett steg innan han har den akademiska titeln filosofie kandidat (fil. kand.) i statsvetenskap.

– Den sista tentamen är gjord och jag ska ansöka om examen, jag vill bara inte säga att jag har en examen innan jag har den i handen.

Artikelbild

| Kommunen kan bytas mot riksdagen för Jonas Andersson efter valet.

Om han någon gång lämnar rollen som yrkespolitiker så gissar Jonas Andersson att han söker sig ett yrke inom den offentliga sektorn, det är där det finns flest tjänster som stämmer med hans utbildning.

Nu verkar inte det scenariot så sannolikt. Inte nog med att han står överst på valsedeln i Linköping. Han står dessutom högt upp på valsedeln till Sveriges riksdag, så högt upp att det är nästan säkert att han får en plats på östgötabänken i riksdagen.

– Jag vill inte ta ut något i förskott, men det ser ut som om jag kommer in i riksdagen. Jag kommer inte att släppa det kommunala, men jag kommer sannolikt inte kunna vara gruppledare på sikt, säger han.

Vem som då blir gruppledare återstår att se.

För att få det där inflytandet i kommunen som Jonas Andersson hoppas på krävs en vilja att kompromissa, med åtta partier i fullmäktige får det nog antas vara helt säkert att ingen får egen majoritet. Jonas Andersson ser möjliga öppningar mot Kristdemokraterna.

– De som är närmast oss just nu är Kristdemokraterna, många skulle nog säga Moderaterna men så är det inte. Jag tycker Moderaterna i Linköping känns lite mer liberala än Moderaterna på riksnivå, medan med KD är det tvärt om. Jag upplever att de är mer konservativa här, säger han.

Att bara söka samarbete med Kristdemokraterna skulle sannolikt inte heller räcka.

– Självklart och då är det nog Moderaterna som står närmast oss. Men om jag ska vara ärlig är det mycket som är obegripligt med dem också. Nationellt vill de införa tiggeriförbud, men i Linköping röstar de ner sådana förslag.

Det finns också ett eller möjligen två partier som Jonas Andersson nästan utesluter när det gäller samarbete.

– Vi delar nog minst med Miljöpartiet eller kanske Vänsterpartiet, eller, jag tror nog ändå att det är Miljöpartiet. Om vi skulle hitta någon fråga där vi tycker lika så har vi inget principiellt emot dem, men ytan där vi har gemensamma nämnare är inte så stor.

När Jonas Andersson ska ringa in kärnfrågan som han absolut inte vill kompromissa kring så landar svaret till slut i "migrationen". I SD:s valprogram för Linköping finns annars fler frågor.

– Vi har fyra fokusområden, migration, trafik- och stadsbyggnad, äldrefrågor och trygghet. Det är fyra områden som vi skulle prioritera i en förhandling, säger han.

Även om Jonas Andersson nu hamnar i riksdagen efter valet så har Linköping blivit hans hemstad.

– Visst kan jag bli nostalgisk över min uppväxt i Eskilstuna, men jag ser inte jag ska flytta tillbaka. Jag blir mer och mer bunden till Linköping.