I maj 2014 ­röstade drygt 53 procent av de schweiziska väljarna nej till förslaget om att köpa 22 Gripen­plan av densenaste versionen. För Saab var det en stor motgång – som dock tämligen snart föll i glömska när detnågra månader senare stod klart att Brasilien valt att köpa 36 Gripenplan.

Trots motgången har inte Saab gett upp hoppet om att få sälja Gripen till det neutrala landet. En ny upphandling ska göras och Gripen ställs mot en rad stridsflygplan: Eurofighter, F-18, F-35 och Rafale.

På fredagen tillkännagav Saab att Martin Büsser utsetts till chef för Gripenaktiviteterna i Schweiz. Han har tidigare arbetat som chef för försäljning och marknadsföring på Ruag Aviation.

Artikelbild

– Martin Büsser har stor erfarenhet av och förståelse för hur man navigerar de unika marknadsförhållandena inom försvarsindustrin. Under Martins ledarskap kommer Saab att vara väl positionerat för ett framgångsrikt deltagande i den schweiziska upphandlingen av nya stridsflygplan, säger Magnus Lewis Olsson, chef för Saabs marknadsområde Europa, i en kommentar.

Schweiz förfogar i dag över föråldrade stridsflygplan av typ F-18 och F-5.