All kommunikation mellan Ulf Lindahls dotter och omvärlden går via dator och även med hjälp av en skrivare. Hon har inget tal och hennes rörlighet är väldigt begränsad. Under två år har hon haft assistanshjälp från Humana. Ulf Lindahl har upplevt att företaget hade både bra och dåliga sidor, men så småningom började han tycka att det fungerade sämre.

Därför hittade han ett mindre vårdföretag i Linköping som passade bättre för hans dotter. Då kom överraskningarna.

– En del av försäkringskassans utbetalningar till assistansbolag är omkostnadspengar. Dessa pengar ligger på ett konto där de också kan sparas till resor, utbildning och annat trevligt som min dotter skulle vilja göra och behöver en assistent för det. Det fanns 50-60 000 kronor på kontot och jag trodde att de sparade pengarna skulle följa min dotter till nästa bolag, säger Ulf Lindahl.

Artikelbild

| Ulf Lindahl är mest ledsen för att vårdbolaget utnyttjar brukaren till egen vinst.

Men så var inte fallet utan Humana tog över de pengarna.

– Det är inte olagligt men det är ologiskt. Pengarna sparades för att dottern skulle kunna resa till Kanarieöarna eller Mallorca i februari och ha en assistent med sig. Jag skulle aldrig klara av att ta hand om henne själv på resan. Och jag kan inte heller betala för assistanshjälpen och assistentens resekostnad, säger han.

Ulf Lindahl ångrar djupt att han och dottern inte har utnyttjat dessa pengar utan sparat dem i väntan på den önskade resan. Och för någon vecka sedan fick han ett samtal från Humana som handlade om en skrivare.

– Humana ville ha tillbaka skrivaren. Jag ifrågasatte det och berättade att min dotter behöver den skrivaren, men det gick inte. Allt kändes bara orättvist och hopplöst. Det är ganska ledsamt att ett så stort bolag som Humana agerar på det här sättet, säger Ulf Lindahl.

Artikelbild

| Ulf Lindahl

Processen avslutades förra veckan när Humanas personal kom och hämtade skrivaren.

– Det handlar egentligen inte om skrivaren. Och det handlar inte om resan. Det är inte humant av Humana. Det är rent av väldigt småaktigt, säger han.

Ulf Lindahl är med på att assistansbolaget inte har gjort något som kolliderar med lagen. Men han anser att det är orättvist och felaktigt ändå.

– Pengarna ska antingen följa brukaren eller gå tillbaka till staten. Humana är ett stort bolag som gör vinst på skattebetalarnas och min dotters bekostnad, utnyttjar brukaren för egen vinst. Det upprör mig att det framställs som om man har frihet att välja vårdbolag. Det har man inte alls. Hade vi haft Humana kvar hade min dotter kunnat åka på sin resa. Nu bytte vi till ett annat bolag och då försvann pengarna och möjlighet till resan.

Det tar ett tag innan det ska finnas tillräckligt mycket pengar på omkostnadskontot i det nya assistansbolaget för att 9-åringen ska kunna åka på sin efterlängtade resa.