Thomas Odéns företag har tillverkat luktborttagande medel sedan 20 år tillbaka. Och det gick bra för hans lilla företag Odén AB. Men 2014 började han med ett nytt projekt.

– Det var egentligen min fru som sa att jag måste hitta på något nytt. Då tyckte jag att det var bäst att utveckla det som jag redan kan. Luktborttagande. Och jag började med hjälp av en kemist att testa hur man kan ta bort lukt från kroppen och även minska svettningar, berättar Thomas Odén.

Det blev många tester på företaget innan han kom på den balans han önskade och sedan var det ännu fler tester på olika laboratorier och av olika personer. Thomas Odén tyckte också att patientföreningen för personer som lider av hyperhidros, det vill säga sjuklig överproduktion av svett, var bäst lämpad att prova och bedöma hans uppfinning. Under 2015 testade flera medlemmar produkten och föreningen kom sedan med en varm rekommendation av preparaten.

Artikelbild

| Miljövänligt. Nära till jobbet. Thomas Odén på väg mellan företaget och hemmet i Ljungsbro.

– De var jättenöjda. Det var också roligt att många tyckte att de fick så bra hjälp av en så enkel sak, säger Thomas Odén.

Sin doftfria deouppfinning kallar han för Na14, därför att den består av natrium, tre olika salter, och han började jobba på det 2014. Basen är det enkla men allsmäktiga bikarbonat som kombineras med sodiumsulphate och sodiumcarbonate med väldigt små mängder konserveringsmedel. Inget aluminium, alkohol eller olja som kan finnas i andra liknande preparater.

Kan alla börja göra den trots att du har patent på sammansättningen?

– Nej. Innehållet är mycket enkelt och det är konstigt att ingen har kommit på det tidigare. Innehållet måste också stå på produkten, men det som inte står är balansen. Det måste stå hur mycket konserveringsmedel det finns men inte hur man kombinerar salterna. Där ligger hemligheten, säger han.

Artikelbild

| Handarbete. Othelia Karlsson, Wilma Feldt och Cecilia Mathisen sommarjobbar och småpratar

Thomas Odén tillhör de få företagare som tidigt i livet lyckats bestämma att de inte ska jobba ihjäl sig. Och han har hållit fast vid det. Sitt företags stora genombrott i år tar han med ro. Tidningar som Må Bra och Aftonbladet har testat aluminiumfria deoranter och även hans preparat och givit den ett toppbetyg. Men Thomas Odén skyndar långsamt.

– För mig var det viktigt att det svenska Patentverket beviljade patentet och att Astma- och allergiföreningen godkände den så att produkten kommer att finnas på alla apotek i landet till hösten. Jag jobbar i min takt och meningen med livet är inte att jobba sig blå, säger han.

Artikelbild

| Lugnt. Sitt företags stora genombrott i år tar Thomas Odén med ro.

För att visa att han tänker miljövänligt hela vägen anställer han ungdomar från trakten i Ljungsbro så att de kan cykla till jobbet. De fyller förpackningar med medel som han har blandat ihop. Och han själv behöver inte ens cykel till jobbet. Företaget ligger i lokalerna mitt emot hemmet på Gläntan i Ljungsbro.