Redan på onsdagen smygstartade festivalen med lekar och servering där deltagarna kunde passa på att lära känna varandra bättre. Överallt syns redan fullt av anime-, manga-, spel-, och filmfigurer vandra runt bland kartonger med pokémongosedjur som ska plockas fram och säljas under festivalen.

– Vi hörde något om att det skulle bli 10 000 besökare i år, berättar Cissi som är funktionär på Närcon i år.

Närcon, som är Nordens största spel- och cosplayfestival, drar igång på torsdag. Då hålls bland annat tävlingar i cosplay, lekar och paneler och föreläsningar. Isko mattila och Santtu Väätäjä har kommit hela vägen från Helsingfors för att delta.

Artikelbild

| Välkommen. Felicia Lindqvist och Camilla Chaipho tar emot besökarna som anläder på Resecentrum och ger all information de behöver.

– Jag ska cosplaya Jankrat från spelet Overwatch. Det är en Mad Max-inspirerad karaktär som är lite galen, han tycker om eld och att spränga saker, berättar Santtu.

Det är andra gången hon är med på Närcon och brukar tillverka sina egna kostymer.

– Ibland kan det vara svårt att göra egna props, så vissa grejer måste jag köpa.

Nadine Bergqvist är som många andra redan klädd i sin kostym. Hon har varit på Närcon tidigare och tycker att det är stämningen som är det absolut bästa.

Artikelbild

| Pandor. Funktionärerna - som kallas för "pandor" på festivalen - Cissi, Elin och Olivia ska se till att alla mår bra och har kul.

– Här kan man vara den man är. Man behöver inte gömma sig. Det är en frihet att kunna klä ut som och rollspela som en karaktär man gillar, berättar hon.

Närcon pågår mellan den 27 och 30 juni på Linköpings Universitet. Söndagen kommer vara öppen och gratis för alla att besöka.