Botryggs grundare och ägare, Michael Cocozza, har satsat åtta miljoner kronor på att köpa in konst av 15 konstnärer. Först ut är Ernst Billgren som på tisdagen monterade upp sitt 15 kvadratmeter stora mosaikverk "Naturen bygger" på fasaden till nya Priso.

– Jag har inte varit med om att någon byggherre satsat så mycket på det visuella. Det här blir ett område som folk kommer att resa till för att se, en blandning av bostadsområde och museum, säger Ernst Billgren.

Största mosaikverket

Artikelbild

| 1x1 centimeter är de små glasbitarna som Ernst Billgren arbetat med.

Ernst och hans fru Julia har ägnat flera månader åt att färdigställa de 20 mosaikplattorna som nu fogats samman till en färdig tavla.

– Det är nog det största mosaikverk jag gjort och det tog dubbelt så mycket tid som jag hade räknat med. Timlönen blev nog inte så bra ... Jag får skylla mig själv, jag hade ju kunnat smälla upp något snabbt i frigolit. Men när man gör något vill man gärna göra det ordentligt, kommenterar Ernst.

"Naturen bygger" går i beige och blått och innehåller många djur, men också sågklingor och verktyg.

– Den kanske handlar om att vi bygger något tillsammans med naturen. Men var och en kan associera fritt, jag tror att man kan upptäcka något nytt varje gång man tittar på tavlan.

Artikelbild

| "Det här är spännande. Det blir första gången jag ser hela konstverket", säger Ernst Billgren.

Rasism för nybörjare

Nu väntar nya projekt för Ernst Billgren, som numera ibland går under namnet Wilhelm von Kröckert. En retrospektiv utställning i Borås flyttar vidare till Luleå och sedan Finland.

Artikelbild

| Ernst och Julia Billgren arbetar tillsammans.

– Dessutom gör jag en tv-serie i ettan, en sorts Idol för konstnärer. Och så kommer jag ut med en bok i höst, "Rasism för nybörjare". Det verkar vara så många som vill bli främlingsfientliga nuförtiden, så jag tänkte hjälpa dem med lite fakta.