Ett efter ett blir husen klara och lägenheterna fylls i Linköpings nya stadsdel Övre Vasastaden. Nu börjar det hända saker även i gatuplanet. Bakom de stora fönstren med skylten Le Borgate är verksamheten intensiv, med hantverkare i varje hörn. Mitt i kaoset hittar vi krögarparet Marco di Mario och Sara Pasini.

– Det mesta börjar bli klart nu och vi räknar med att öppna i mitten av mars. Det blir en italiensk kvarterskrog med 60 sittplatser i matsalen och 30 i baren, berättar Marco.

Både Marco och Sara är från Italien. Det är även kocken, pizzabagaren och ytterligare en anställd.

Artikelbild

| Le Borgate. Marco di Mario öppnar en italiensk kvarterskrog i Övre Vasastaden. Om ett par veckor ska allt vara klart för invigning.

– Går man på en italiensk restaurang ska det inte bara vara italiensk mat och italienska viner. Det ska pratas italienska också, tycker Mario.

Marco har bott i Linköping i 20 år och hunnit arbeta på många ställen – Överste Mörner, Frimis, Hamlet, Enoteket i Norrköping och Bråvikens Golfbana. Han har också drivit Yngves Livs och Yngves Café och han har varit delägare i Trattoria Da Vinci. Sara har jobbat på restauranger i London och har undervisat i italienska sedan hon kom till Linköping för tio år sedan.

Restauranginredningen är inspirerad av den italienska konstnären Depero och regissören Pasolini. Italiensk kultur är viktigt för Marco och Sara.

– Vi kommer att ha matlagningskvällar med språkkurs och italiensk kultur. Kanske bjuda in konstnärer och operasångare. Det ska vara lättsamt och kul, ett annorlunda sätt att fira födelsedagar till exempel, säger Mario.

Artikelbild

| "Som en riktig italiensk piazza". Sara Pasini och Marco di Mario gillar Timmermansplatsen och de nybyggda husen i Övre Vasastaden.

Timmermansplatsen heter det nya torget i Övre Vasastaden, med Priso Hemköp i ena änden och Götgatan/Sveagatan i den andra. Det är ett påkostat torg, med väggkonst av Ernst Billgren och till sommaren porlande vatten från fontäner. Då blir det också fullt av blomsterplanteringar och uteserveringar.

– Det är ett fantastiskt fint kvarter och torget känns som en riktig italiensk piazza. Därför är det här läget helt perfekt för oss, säger Sara.

Vägg i vägg med Le Borgate har redan den asiatiska restaurangen Kikkowok öppnat och fler verksamheter är på väg. Tvärs över torget ska en restaurang öppna i Stångåstadens hus, men riktigt vad det blir där är ännu inte klart.

På andra sidan Priso, på Nordengatan, flyttar Håkans Gatukök in i april och framåt sommaren öppnas Sveahof Hembageri, med samma ägare som Tannefors Hembageri. Där blir det både försäljning och servering.