Här byggs 85 små hyreslägenheter

Studentbostäder bygger 85 lägenheter vid Lambohovs centrum. Bostäderna ska vara klara våren 2021.

"Lambohov är ett populärt område bland studenterna", säger Stångåstadens fastighetschef Michael Stenberg

"Lambohov är ett populärt område bland studenterna", säger Stångåstadens fastighetschef Michael Stenberg

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-10-20 08:00

Stångåstadens dotterbolag Studentbostäder har sedan tidigare 152 studentlägenheter i Lambohov. Det är på gräsplanen i anslutning till dem, mittemot vårdcentralen,  som det nu ska byggas ytterligare 85 lägenheter.

Bostäderna blir 29 kvadratmeter stora och får fullt utrustade kök samt badrum med tvättmaskin och torktumlare. 

För första gången söker Stångåstaden statligt investeringsstöd. Om stödet beviljas förbinder sig Stångåstaden att ta ut en hyra på högst 1 790 kronor per kvadratmeter och år. Det motsvarar en månadshyra på cirka 4 300 kronor.

Egentligen skulle bygget ha startats i våras, men bygglovet överklagades av grannar som bland annat ansåg att trevåningshuset blir för stort, skymmer solen och ger ökad insyn i deras lägenheter. De befarade också att det kan bli störande ljud med många studenter i området. Men länsstyrelsen bedömde att bygglovet var i överensstämmelse med detaljplanen från 1981 och avslog överklagan.

Marken förbereds nu för bygget, som är planerat att starta i januari. Det är Skanska som bygger och Stångåstadens totala produktionskostnad beräknas till cirka 90 miljoner kronor.

Michael Stenberg, fastighetschef på Stångåstaden, anser att det är bra att få in fler studenter i området.

–  Studenter rör sig stora delar av dygnet. Det är bra ur ett trygghetsperspektiv, säger han.

Det har byggts en hel del studentbostäder de senaste åren. Bland har Studentbostäder byggt runt 500 i Irrblosset och Vallastaden. Företaget arbetar också med detaljplaner för 200 bostäder vid Flamman, lika många i Ryd och 40–80 i Lasarettsbacken.

Dessutom bygger Byggvesta 374 studentbostäder vid universitetet, och Akademiska Hus har aviserat att man på sikt vill bygga mellan 600 och 800 bostäder på universitetsområdet.

Men Michael Stenberg är inte rädd att det blir överskott på studentbostäder. Ungefär 70 procent av Linköpings studenter bor inte i studentlägenheter utan i vanliga lägenheter eller inackorderingsrum.

– När vi bygger studentlägenheter frigörs vanliga lägenheter, så det är bra för hela Linköpings bostadsmarknad, säger han.

I Lambohov brukar det vara lätt att hyra ut studentlägenheter, enligt Michael Stenberg

– Det är ett populärt område bland studenterna. Det är ju promenadavstånd bort till universitetet.

Medan bygget pågår kommer tung trafik att korsa cykelbanan vid byggarbetsplatsen. Skyltar hänvisar därför cyklister en annan väg till och från Vittraskolan.

De nya husen blir tre våningar höga, med rödaktiga fasadskivor och ganska platta tak.
De nya husen blir tre våningar höga, med rödaktiga fasadskivor och ganska platta tak.
Karta: Lambohov Centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!