Greta Thunberg, numera megakändis, var den som startade trenden med skolstrejk för klimatet. Under de månader som gått så har hennes initiativ blivit till en hel folkrörelse. Fredagen var vikt för en skolstrejk för klimatet och över hela jorden protesterade och marscherade unga människor för klimatet. I Linköping verkade det inte ha genomförts någon skolstrejk, men som varje fredag sedan en lång tid tillbaka, fanns klimatdemonstranter på plats utanför stadshuset. Unga som gamla.

En del var väldigt unga, som syskonen Rebecka och Gustav Davidsson. Båda bar varsin skylt med texten; Jag vill ha en framtid, och Stjäl inte vår framtid.

– Att inte skräpa ner i naturen och inte flyga så mycket är saker som är bra för miljön, sa Rebecka och lillebror höll med. Att slänga mat var syskonen ense om att man inte ska göra. De berättade att familjen komposterar sitt matavfall eller ger till familjens höns.

Artikelbild

| Rebecka och Gustav Davidsson var några av dem riktigt unga som kommit för att klimatdemonstrera utnaför stadshuset.

Sjuåriga Elin Lundgren som kommit till stadshuset med sin mamma och lillasyster Sara hade gjort sin egen skylt med texten Vår planet är ingen soptipp.

Några av personerna bakom Fridays for future i Linköping fanns också på plats. Jenny Carlenius som var den som tog initiativet till att starta demonstrationsfredagarna, tror att det har haft effekt.

– Jag tror att i det lilla gror det stora. Att vi pratar om det här runt om i världen, det är det som förändrar.

Anna Gustavsson som också finns med i Fridays for future säger att demonstrationerna blir som ringar på vattnet.

Artikelbild

| Varje fredag utanför stadshuset.

– Förhoppningsvis når det fram också till politiker så att de vågar fatta kloka beslut.

Till fredagens möte var politiker inbjudna och på plats fanns representanter för V, MP, C, S och M. Tillsammans fick de understundom aningen hett om öronen när deltagare ställde dem mot väggen

Artikelbild

| Politiker från flera partier fanns på plats, Mari Hultgren (S) pratar miljö med några deltagare och med ryggarna mot kameran står Erik Östman(M) och Björn Immerstrand(MP).

Vad gör ni för att vi ska nå en och en halvgradersmålet, frågade en dam med hetta i rösten.

– Vi har alla partier tagit beslutet om att göra Linköping koldioxidneutralt, svarade Lars Vikinge (C).

Artikelbild

| Fridays for future i Linköping är initiativtagarna bakom klimatdemontrationerna utanför stadshuset,på fredagen var det något fler deltagare än vanligt

På frågan om vad politikerna själva gör för miljön svarade Jessica Eek (V).

– Jag är sjukt trött på att man bara fokuserar på det individuella. Det är inte individen som ska driva det här.

Eva Gustavsson, också en av initiativtagarna bakom Fridays for future i Linköping säger att nu måste man sätta press på politikerna.

– Det är helt nödvändigt, säger hon.

Att prata om klimatet och vad som ska göras är också viktigt, tycker hon. Men det räcker inte.

– Det som gäller är att vi ska minska utsläppen. Att bara prata räcker inte.