Här gick en stor kulturskatt upp i rök

"En jättekatastrof för oss och hela kulturlivet i stan." Håkan Bäck, konstnärlig ledare vid Teaterns hus, beskriver känslan efter fredagens brand i Tinnerö.

Specialsydda scenkostymer, masker och scendekor från 20 års olika teateruppsättningar gick upp i rök i samband med fredagens brand i Tinnerö.

Specialsydda scenkostymer, masker och scendekor från 20 års olika teateruppsättningar gick upp i rök i samband med fredagens brand i Tinnerö.

Foto: Åke Alvin/Arkiv

Linköpings kommun2019-09-23 18:00

Det var det så kallade skidförrådet som brann ned till grunden i Tinneröområdet på fredagsmorgonen.

Räddningstjänsten fick larmet strax före klockan fem och när de anlände till platsen stod den gamla träbyggnaden i full brand och gick inte att rädda.

– Det brann som en fackla. Det fanns ingen chans att släcka, förklarade räddningstjänstens styrkeledare Peter Andersson.

I förrådet förvarades specialsydda scenkostymer, masker, rekvisita och annat som medlemmarna i Teaterns hus använt sig av under 20 år med olika typer av uppsättningar vid Friluftsteatern och Folkparksteatern i Gamla Linköping, bland annat Ronja Rövardotter, Pettsson och Findus, Lasse Majas detektivbyrå och Pelle Svanslös.

– En jättekatastrof för oss. Allting som vi förvarade i huset gick upp i rök. Det är en kulturskatt som inte går att ersätta, säger Håkan Bäck, konstnärlig ledare vid Teaterns hus där man bland annat driver en teaterskola i samarbete med studieförbundet NBV.

Håkan Bäck berättar att han fick kännedom om branden genom att läsa om nyheten på Correns hemsida.

 Han begav sig därefter så snabbt han kunde till Tinnerö för att inspektera omfattningen.

– När jag kom fram förstod jag att ingenting gick att rädda. Det var bara att stå en bit ifrån och se allting brinna upp. Känslan var helt overklig och det var faktiskt svårt att ta in det som hände precis framför ens ögon.

Anna Grönlund, sömmerska på Kulturteknik AB, är den som sytt alla specialkostymer som brann upp. 

Hon tror att det rör sig om tusentals plagg som slukades av lågorna.

– Men det var mer än så. Det fanns klänningar, skor, masker, peruker, redskap och  scendekor som gick upp i rök. Det är grejer som inte går att ersätta hur som helst. Vi talar om en jättesamling med ett enormt stort kulturvärde. Jag är chockad över det som hänt.

Håkan Bäck uppger att teaterföreningen har en del scenkläder och rekvisita sparat på annat håll, men att det nu handlar om att försöka se framåt.

– Det finns bara två vägar att gå efter den här historien. Antingen lägger vi oss ned och dör. Eller så står vi upp och går vidare. Vi väljer det senare alternativet. Vi kommer att klara det här, även om det just nu är svårt att överblicka vilka konsekvenser branden kan få för vår verksamhet.

Karta: Hertig Johans allé
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!