Vid det nya torget Timmermansplatsen ligger uteserveringarna på rad och väntar på att värmen ska komma tillbaka. På andra sidan torget har NCC just byggt färdigt de första 28 av Stångåstadens 145 lägenheter. Åsa Cardell håller som bäst på att packa upp flyttkartongerna i sin nyinskaffade trerummare.

– Vi kände att det var dags för en ny fas i livet. Vi har sålt radhuset i Ljungsbro och vill prova på stadslivet. Visst är det dyrt, 11 700 i månaden, men det är ett jättetrevligt område och nära till allt, säger hon.

I resten av kvarteret blir det inflyttning senare under året och det mesta är uthyrt.

Artikelbild

| "En väldigt trevlig stadsdel". Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist gillar Övre Vasastaden.

– Smålägenheterna går åt direkt. Några av de större finns kvar, men de kommer att fyllas de också, säger Ulrika Thollander som sköter uthyrningen.

Sju lokaler i bottenplanet ska också hyras ut. Hårteknikerna och Fotograf Satu har tingat två av dem och det ska bli en restaurang och ett kafé i kvarteret.

Stångåstadens VD Fredrik Törnqvist får ofta höra att de inte bygger för "vanligt folk".

– Alla har inte råd att bo i nyproducerat, så är det. Men nya hus skapar flyttkedjor som frigör billigare lägenheter. Och jag tycker att vi har en bra portfölj med bostäder i olika prisklasser, säger han under bostadsbolagets invigning av kvarteret Alnen.

Artikelbild

| Brännmärkt. Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist och ordförande Jan Österlind invigde kvarteret Alnen genom att bränna in Stångåstadens logotype.

Går det inte att bygga billigare?

– Vi försöker med alla metoder vi kan. Men byggkostnaderna har fördubblats på tio år, det är en oerhörd resursbrist i branschen nu när alla bygger. Vi måste alla jobba för att bryta den trenden.

Stångåstaden har politikernas uppdrag att få fram 500 lägenheter om året och bygger just nu bland annat i Vallastaden, Majelden, Vasastaden och Valla. Snart väntar byggstart för 230 lägenheter på Eddan och sedan är det dags för ännu fler i Ebbepark.